32 νέοι φόροι ύψους 7,2 δις ευρώ επιβλήθηκαν από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα

Τριάντα δύο νέοι φόροι συνολικού ύψους 7,2 δις ευρώ επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση την περίοδο Ιούλιο 2015-Απρίλιο 2016 στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος  το 2015 επιβλήθηκαν νέοι φόροι όπως η αύξηση του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα από 13% στο 23% καθώς και η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα από τα παραπάνω φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 2015 θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2016.

Ειδικότερα όπως σημειώνει η “Ναυτεμπορική” :

α) Το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ δεν έχει καταργηθεί ακόμη παρά μόνο σε 7 νησιά του Αιγαίου. Επίκειται η δημοσίευση νέας λίστας νησιών που θα απολέσουν το ειδικό καθεστώς, με λογική συνέπεια την αύξηση των τιμών.

β) Τα νομικά πρόσωπα θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά με τον αυξημένο συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (29% από 26%).

γ) Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν περισσότερα λόγω της αύξησης των συντελεστών παρακράτησης φόρου (η οποία θα συνεχιστεί και το 2017).

δ) Εκκρεμεί η δεύτερη δόση περικοπής της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου η οποία θα γίνει το φθινόπωρο και ουσιαστικά θα εξισώσει την τιμή του αγροτικού πετρελαίου με το απλό πετρέλαιο κίνησης.

Επιπλέον στα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί και σε αυτά που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η εφαρμογή τους, έρχεται να προστεθεί τώρα ένα νέο «πακέτο» με τουλάχιστον 14-15 καινούργια μέτρα, τα περισσότερα εκ των οποίων θα επιβληθούν μέσα στο 2016 και τα υπόλοιπα την περίοδο 2017-2018.

Μεταξύ αυτών είναι και οι αλλαγές στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος συνολικού ύψους 2 δις ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι θα εισπραχτούν τα 1,8 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την “Ναυτεμπορική” το πρώτο πακέτο με τα μέτρα της άμεσης φορολογίας θα περιλαμβάνει:

α) Τη νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία όχι μόνο δεν θα καταργηθεί αλλά έχει προϋπολογιστεί να αποδώσει και περίπου 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον (υπολογίζεται να εισπραχτεί 1 δις ευρώ)

β) Τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους. Η κλίμακα αυτή, μαζί με την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα από το 10% στο 15%, αναμένεται να αυξήσει την άμεση φορολογία κατά τουλάχιστον 550-600 εκατ. ευρώ.

γ) Επιπλέον 100-150 εκατ. ευρώ θα προκύψουν και από τον νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια (τρεις συντελεστές 15%, 35% και 45%) που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016.

Τέλος ένα ακόμη πακέτο περιλαμβάνει την αύξηση των έμμεσων φόρων το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 1,8 δις ευρώ και το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% φορολογικό μέτρο που εκτιμάται ότι θα φέρει στα δημόσια ταμεία 500 εκατ. ευρώ κατά έτος,  την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία με ένα ευρώ ανά αστέρι, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, βενζίνα, φυσικό αέριο,  τη θέσπιση ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση ή ακόμη και η επιβολή φόρου «διέλευσης» για τα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες και την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές επιταγές προκειμένου να εισπραχθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ κ.λπ.

Μετά την ψήφιση και αυτού του πακέτου φορολογικών μέτρων, ο συνολικός λογαριασμός των φόρων θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

 

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.