344 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας 96,1 εκ. δολαρίων παρέλαβε η Ελλάδα από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Νοτίου Διαδρόμου (TANAP-TAP)

Το Αζερμπαϊτζάν εξήγαγε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας 773,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη τους πρώτους επτά μήνες του 2021. Από τον συνολικό όγκο του εξαγόμενου φυσικού αερίου, η Ιταλία αντιπροσώπευε 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αξίας 658,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου 344 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας 96,1 εκατομμυρίων δολαρίων εξήχθησαν στην Ελλάδα και 134,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αξίας 19,3 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βουλγαρία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την αναφερόμενη περίοδο, το Αζερμπαϊτζάν εξήγαγε συνολικά 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, η Τουρκία αντιπροσώπευε 6,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα του συνολικού όγκου εξαγόμενου φυσικού αερίου, αξίας 974,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο μεταξύ, 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας 261,7 εκατομμυρίων δολαρίων εξήχθησαν στη Γεωργία και 132,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε εμπορικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Διαδριατικού Αγωγού στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Παρβιζ Σαχμπάζοφ δήλωσε νωρίτερα ότι ο Διαδριατικός Αγωγός, ως ένας άλλος ενεργειακός σύνδεσμος που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη, θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στην ενεργειακή ασφάλεια συνεργασία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο αγωγός τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν στο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν της Κασπίας Θάλασσας μέσω του αγωγού του Νοτίου Καυκάσου και του TANAP. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης της χωρητικότητας έως και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια διαδρομή παροχής φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη. Η διαδρομή από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη αποτελείται από τον αγωγό South Caucasus, τον Trans-Anatolian Pipeline (TANAP) και τον Trans-Adriatic Pipeline.

ViaDiplomacy Newsroom