36 μαχητικά F-15 αξίας 12 δις δολαρίων παρήγγειλε το Qatar

Με μια αναμενόμενη κίνηση το Qatar φαίνεται σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters να προσπαθεί να εξευμενίσει τις ΗΠΑ και να χαμηλώσει την ένταση της κρίσης που υποβόσκει στις σχέσεις των δύο χωρών παραγγέλνοντας 36 μαχητικά F-15 έναντι 12 δις δολαρίων.

Πιο αναλυτικά η συγκεκριμένη παραγγελία είχε απασχολήσει το Αμερικανικό Κογκρέσο μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν η Doha είχε ζητήσει την αγορά 36+36 αεροσκαφών F-15 της εταιρείας Boeing έναντι 21,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως παρά την θέληση της κυβέρνηση της Αραβικής χώρας, οι ΗΠΑ δεν είχαν προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου από τις αντιπροσωπείες των δύο κρατών υπό την παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Jim Mattis.

Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να χαμηλώσουν την ένταση και να επιλύσουν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την ξαφνική κρίση που προέκυψε στις σχέσεις του Qatar με τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου και τις ΗΠΑ, με αφορμή την υποστήριξη του Αραβικού κράτους σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ισχυρίζεται η Σαουδική Αραβία και οι γειτονικές της χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ο Jim Mattis και ο ομόλογος του από το Qatar Khalid al-Attiyah συζήτησαν για τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS και τον τρόπο αντιμετώπισης του στην Συρία και στο Ιράκ καθώς και το μέλλον των σχέσεων των δύο κρατών μετά από την κρίση που δοκίμασε τις σχέσεις των δύο χωρών.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.