37η Διεθνή Τουριστική Έκθεση Βελιγραδίου – 1.100 εκθέτες από 50 χώρες

Αποστολή στο Βελιγράδι

Το ViaDiplomacy βρέθηκε στην τελετή έναρξη της 37ης Διεθνής Τουριστικής Έκθεσης Βελιγραδίου που ανοιξε τις πύλες της στο κοινό την Πέμπτη και θα διαρκέσει τέσσερις μέρες. Η έκθεση είναι μια τις πιο σημαντικές διεθνής τουριστικές εκδηλώσεις της Σερβίας όπου είναι ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παρουσία ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με «αιχμή του δόρατος» τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) όποιος έχει το δικό του κεντρικό περίπτερο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους χορηγούς της 37ης Διεθνής Τουριστικής Έκθεσης είναι και το palo.rs, η σερβική έκδοση του ελληνικού palo.gr, της ελληνικής μηχανής αναζήτησης διαδικτύου.

Ο εληνικός τουρισμός προβάλλονταν σε ολη τη διεθνή εκθεση
Ο εληνικός τουρισμός προβάλλονταν σε ολη τη διεθνή εκθεση

Την τελετή έναρξης άνοιξε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ο οποίος δήλωσε ότι « ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται, αλλά το κράτος πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα για να βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία να αναπτυχθεί περαιτέρω». Η Σερβία δεν έχει ακτές αλλά έχει τα πιο όμορφα ποτάμια, βουνά και λουτροπόλεις, επισήμανε Βούτσιτς και τόνισε ότι η χώρα του ότι πρέπει να πράξει ότι είναι δυνατό για να προσελκύσει περισσότερους ξένους αλλά και ντόπιους τουρίστες.

Δυο αιθέριες υπάρξεις  με διαφημιστικά φυλλάδια για την Ελλάδα.
Δυο αιθέριες υπάρξεις με διαφημιστικά φυλλάδια για την Ελλάδα.

Παράλληλα τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός των λουτροπόλεων (ιαματικών πηγών) θα ιδιωτικοποιηθούν και θα εκσυγχρονιστούν και ότι θα αναβαθμιστούν τα δίκτυα συγκοινωνίας ( ανάπτυξη οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών). Προέβλεψε ακόμα ότι το έργο Waterfront του Βελιγραδίου θα δημιουργήσει και τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη του τουρισμού μέσα στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον ο Αλεξάντερ Βούτσιτς ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το περασμένος έτος σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 11,6 % στα έσοδα από τον τουρισμό, παρά τις καταστροφικές πλημμύρες και οφείλεται στις καλές επιχειρηματικές καταγραφές της Air Serbia.

Το περίπτερο του ΕΟΤ
Το περίπτερο του ΕΟΤ
Δυναμική ελληνική παρουσία

Η ελληνική παρουσία είναι ιδιαίτερη αισθητή στην 37η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βελιγραδίου καθώς συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού όπου αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για τις ελληνικές και τη σερβικές τουριστικές επιχειρήσεις να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα υπάρχουν πολλά περίπτερα και από ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας καθώς φυσικά και σερβικές τουριστικές επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με ελληνικούς προορισμούς.

Ο Γιώργος Πρωτόπαπας του ViaDiplomacy στο περίπτερο του ΕΟΤ
Ο Γιώργος Πρωτόπαπας του ViaDiplomacy στο περίπτερο του ΕΟΤ

Η Σερβία αποτελεί μια σημαντική πηγή για την ελληνική τουριστική αγορά και σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή υπήρξε μια αύξηση 28% σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων (από 745.470 σε 2.013 με 955,530 το 2014). Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους επισκέπτες από τη Σερβία είναι η Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διασυνοριακών σταθμών η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών (927.000) προτιμούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα με το αυτοκίνητο.

SerbiaProduc
Περίπτερο με παραδοσιακά σερβικά προϊόντα

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.