419 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει το Βουλγαρικό Ναυτικό για την ναυπήγηση δύο κορβετών

Σημαντικό τμήμα των δαπανών που εγκρίθηκαν από την Βουλγαρική κυβέρνηση πρόκειται να αξιοποιήσει το Ναυτικό της γειτονικής χώρας για τον εκσυγχρονισμό.

Πιο αναλυτικά από τα 1.235 δις ευρώ του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της Βουλγαρίας τα 419 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ναυπήγηση δύο κορβετών.

Αν και δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα τα δύο πλοία θα ναυπηγηθούν εντός μιας χρονικής περιόδου 3-6 χρόνια και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις  κρατών μελών της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Τα πλοία θα αποκτηθούν με πλήρη εξοπλισμό και οπλικά συστήματα ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων.

Με την αύξηση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης θάλασσας λόγω της κατάληψης και επαναπροσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, καθώς και της σημαντικής αύξησης των δυνατοτήτων του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης θάλασσας η Βουλγαρία οδηγείται αναγκαστικά στον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού της.

Αυτή την περίοδο το Βουλγαρικό Ναυτικό διαθέτει τρείς κορβέτες κλάσης   Wielingen βελγικής ναυπήγησης (Drazki (41), Verni (42) και Gordi (43)),μία κορβέτα κλάσης  Tarantul, (Malniya (101)),μία κορβέτα κλάσης Koni (Smeli (11)), δύο ανθυποβρυχιακές κορβέτες Pauk (Reshitelni (13) και Bodri (14)), τέσσερα ναρκαλιευτικά κλάσης Vanya και ένα κλάσης Tripartite.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί εκτιμάται ότι το πρόγραμμα αφορά την ναυπήγηση δύο μεγάλων πλοίων πολλαπλών αποστολών μεγέθους κορβέτας με μέγιστο μήκος τα 100 μέτρα και εκτόπισμα 2.000-2.500 τόνους πλήρως εξοπλισμένο με αντιπλοικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, κύριο πυροβόλο, αντιπυραυλικό σύστημα, τηλεχειριζόμενα πυροβόλα μεσαίου διαμετρήματος και πιθανόν ελικοδρόμιο για την υποστήριξη των ελικοπτέρων τύπου AS565 Panther που το Βουλγαρικό Ναυτικό διαθέτει.

Γιώργος Τσιμπούκης