Σεργκέι Νετέσοφ: “Το μέλλον της Μόσχας θα είναι το παρόν της Νέας Υόρκης”

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις Ρώσου ιολόγου για την πορεία του κορονοϊού στην Μόσχα, σύμφωνα με τον κορυφαίο Ρώσο ιολόγο, Σεργκέι Νετέσοφ,  η Μόσχα είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει τα βήματα της Νέας Υόρκης.Η Μόσχα και η Νέα Υόρκη έχουν πολλά κοινά, υπογραμμίζει ο Ρώσος επιστήμονας, τονίζοντας πως και οι δύο πρωτεύουσες, μοιράζονται επίσης την αμφίβολη διάκριση ότι είναι εθνικά επίκεντρα Covid-19.

Το μέλλον της Μόσχας θα είναι το παρόν της Νέας Υόρκης. Είμαστε ακόμα στην αρχή

Ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοαντεχνολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νοβοσιμπίρσκ, σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό περιοδικό Science and Health, Reminder, είπε ότι το μέλλον της Μόσχας μπορεί τελικά να μοιάζει με το παρόν της Νέας Υόρκης. “Στη Νέα Υόρκη, οι δρόμοι είναι γεμάτοι, ειδικά στο Μανχάταν, και είναι το ίδιο μέσα στο Garden Ring της Μόσχας. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ ενεργή”.

Επιπλέον, ο Νετέσοφ εξήγησε ότι, λόγω των ομοιοτήτων, η Μόσχα θα μπορούσε να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο με το «Big Apple».Όπως και η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, έχει πολύ αυστηρούς νόμους κλειδώματος Covid-19. Στις 20 Μαρτίου, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, διέταξε όλους τους μη απαραίτητους εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι. Ομοίως, στις 29 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν ανακοίνωσε εξαιρετικά περιοριστικούς νόμους αυτο-καραντίνας, αφήνοντας λίγες νόμιμες δικαιολογίες για να βγουν οι πολίτες της Μόσχας έξω. Επιπλέον, ο Ρώσος καθηγητής αναφέρθηκε στο τρέχον καθεστώς δοκιμών και στα ποσοστά θνησιμότητας.

“Η Ρωσία βρίσκεται τώρα στο αρχικό στάδιο της επιδημίας. Στην πραγματικότητα, έχουμε πάρει το 80 τοις εκατό των περιπτώσεών μας σε μία μόνο εβδομάδα. Όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας, μπορούμε να εξετάσουμε μόνο τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί [από τον ιό] δύο, πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Τα στοιχεία μας δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη την πραγματική εικόνα» , εξήγησε.

Τέλος, ο Νετέσοφ, έδωσε έμφαση στο ότι προς το παρόν, προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των περιπτώσεων και η υπερφόρτωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, όπως συνέβη ήδη στην Ιταλία και την Ισπανία. Σύμφωνα με τον ιολόγο, παρά το όνομά του, το μυθιστόρημα κορονοϊού δεν είναι στην πραγματικότητα νέο, και άλλοι κορονοϊοί έχουν επίσης εντοπιστεί σε νυχτερίδες.Με 19.200 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, η Μόσχα και η γύρω περιοχή αντιπροσωπεύουν το 68 τοις εκατό των περιπτώσεων κορονοϊού της Ρωσίας. Στις ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη αντιπροσωπεύει το 33,3 τοις εκατό των υποθέσεων της χώρας – που ανέρχεται σε 214.648.

ViaDiplomacy Newsroom