60 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior δωρεάν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα (vid)

Ακόμη μία ευχάριστη είδηση από τον χώρο της Άμυνας έρχεται να αλλάξει την μονοτονία των αρνητικών πληροφοριών για τις σχέσεις της χώρας μας με την ΤΡΟΙΚΑ και το μέλλον που μας προδιαγράφουν οι δανειστές μας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Παρόν” το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποδέχτηκε την δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα από τα 368 που διαθέτει. Τα παραπάνω ελικόπτερα υπηρετούν μέχρι και σήμερα στις τάξεις του αμερικανικού Στρατού και πρόκειται σύντομα να αποσυρθούν στο πλαίσιο των οικονομικών περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Obama στον χώρο της Άμυνας. Τα 60 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior πρόκειται να παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού και να καλύψουν τον τομέα αναγνώρισης, υποστήριξης ομάδων πεζικού και ειδικών δυνάμεων, αντιαποβατικών και αντιαρματικών επιχειρήσεων και μεταφοράς ειδικών δυνάμεων.

OH58A

Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior

Το ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior της εταιρείας Bell Helicopter Textron Inc. παραδόθηκε στον αμερικανικού Στρατού τον Μάιο του 1991 και συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν (2002-σήμερα) και στο Ιράκ (2003-2011). Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις το OH-58D Kiowa Warrior απέδειξε την αξιοπιστία του, τον υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας του και την αποτελεσματικότητα του. Πρόκειται για ένα διθέσιο μονοκινητήριο ελικόπτερο με συνολικό μήκος 12,85 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα, διάμετρο κυρίου τετράφυλου στροφείου 10,67 μέτρα, βάρος κενό 1.737 κιλά και βάρος απογείωσης 2.495 κιλά. Το OH-58D Kiowa Warrior είναι εξοπλισμένο με ένα κινητήρα Allison 250-C30R/3 που αποδίδει 650 ίππους και επιτρέπει στο ελικόπτερο να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 241 χλμ/ώρα. Η ταχύτητα πλεύσης του ελικοπτέρου είναι 204 χλμ/ώρα, η εμβέλεια του φτάνει τα 556 χλμ, η αυτονομία του 2 ώρες, ενώ η επιχειρησιακή του οροφή φτάνει τα 15.000 πόδια. Το ελικόπτερο διαθέτει ένα συγκρότημα αισθητήρων τοποθετημένο σε ιστό πάνω από το κύριο στροφείο το οποίο ονομάζεται MMS (Mast Mounted Sight) και περιλαμβάνει μία τηλεοπτική κάμερα υψηλής ανάλυσης με δυνατότητα μεγέθυνσης x12, μία θερμική κάμερα, ένα αποστασιόμετρο laser ένα καταδείκτη laser για πυραύλους.

Επιπλέον το ελικόπτερο διαθέτει το βελτιωμένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων IMSP που επιτρέπει στο OH-58D Kiowa Warrior την ταχύτητα επεξεργασία των δεδομένων των αισθητήρων, την αυτόματη παρακολούθηση 6 στόχων ταυτοχρόνως και την αναγνώριση αυτών. Το πιλοτήριο του OH-58D Kiowa Warrior διαθέτει δύο οθόνες MFD, αρτηρία δεδομένων MIL-STD-1553, ενώ για την επικοινωνία του ελικοπτέρου χρησιμοποιούνται τέσσερις ασύρματοι. Το ελικόπτερο μπορεί να λάβει και να στείλει σε σταθμό στο έδαφος εικόνες, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνεργάζεται με ομάδες πεζικού και ειδικών δυνάμεων.

Το 2004 η εταιρεία DRS Technologies ανέλαβε και υλοποίησε μέχρι το 2008 στο σύνολο των ελικοπτέρων την αναβάθμιση του συγκροτήματος αισθητήρων MMS, βελτιώνοντας την απόδοση της θερμικής κάμερας του, αυξάνοντας παράλληλα την εμβέλεια εντοπισμού στόχων. Για την προστασία του το ελικόπτερο διαθέτει, ένα παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144, δύο δέκτες προειδοποίησης ακτινοβολίας ραντάρ AN/APR-39A και AN/APR-44(V)3 και ένα παθητικό δέκτη εντοπισμού δέσμης laser AN/AVR-2.

OH58B

Όσον αφορά τον οπλισμό του ελικοπτέρου, το OH-58D Kiowa Warrior μπορεί να φέρει στις δύο θέσεις οπλισμού που διαθέτει εκατέρωθεν της ατράκτου, αντιαεροπορικούς πυραύλους FIM-92C Stinger (Block II), αντιαρματικούς πυραύλους AGM-114 HELLFIRE, ρουκέτες Hydra 70, κατευθυνόμενες με δέσμη laser ρουκέτες DAGR και ατρακτίδιο πολυβόλου των 12,7 χλστ. Εναλλακτικά μπορούν να μεταφερθούν τέσσερα αντιαεροπορικά βλήματα FIM-92C Stinger με εμβέλεια 8 χλμ, ή τέσσερα αντιαρματικά βλήματα AGM-114F/K/M/N HELLFIRE ή συνδυασμοί των παραπάνω οπλικών συστημάτων όπως, 2 βλήματα FIM-92C Stinger και μία κάλαθο ρουκετών Hydra 70 ή εναλλακτικά δύο πύραυλοι AGM-114 HELLFIRE και το ατρακτίδιο του πυροβόλου των 12,7 χλστ. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Στρατό συνολικά πάνω από δώδεκα συνδυασμοί οπλικών συστημάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο OH-58D Kiowa Warrior, διευρύνοντας το είδος των αποστολών του ελικοπτέρου από αντιαρματικές αποστολές, αντιαποβατικές αποστολές υποστήριξης πεζικού, μέχρι και αποστολές αναχαίτισης εχθρικών ελικοπτέρων με τους πυραύλους FIM-92C Stinger. Τέλος το ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει εφόσον χρειαστεί μέχρι και τρείς πλήρως εξοπλισμένους άνδρες.

Η αποστολή των OH-58D Kiowa Warrior στο Αιγαίο και στον Έβρο

Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior απέδειξε σε τέσσερις πολέμους ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε διαφορετικές κάθε φορά αποστολές. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον Έβρο και στο ανατολικό Αιγαίο. Τα OH-58D Kiowa Warrior θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο της αναγνώρισης, εξουδετέρωσης προγεφυρωμάτων στον ποταμό Έβρο, την υποστήριξη μονάδων του πεζικού που θα κληθούν να ανατρέψουν τις επιτιθέμενες δυνάμεις, την αναχαίτιση ελαφρών μηχανοκίνητων μονάδων που έχουν διεκπεραιωθεί στην ελληνική πλευρά του ποταμού, την εξουδετέρωση εχθρικών μονάδων καταδρομέων που έχουν αναπτυχτεί στα μετόπισθεν και την ανάπτυξη μικρών μονάδων καταδρομέων σε δύσβατες περιοχές για την αντιμετώπιση εχθρικών μονάδων και την υποστήριξη των φίλιων δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά τα OH-58D Kiowa Warrior θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με τους πυραύλους και τις ρουκέτες που φέρουν, τα ταχύπλοα αποβατικά σκάφη του τουρκικού Ναυτικού, τα δεκάδες ταχύπλοα σκάφη τύπου RHIB του τουρκικού Στρατού, τις πυραυλακάτους και τα περιπολικά του τουρκικού Ναυτικού, τα μεταφορικά ελικόπτερα S-70Α28/D28 Blackhawk, AS-532UL Cougar Mk1 καθώς και τα επιθετικά ελικόπτερα T-129A EDH/ T129B της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.

Το αμερικανικό ελικόπτερο μπορεί να εξουδετερώσει τα παραπάνω πλωτά μέσα και σκάφη με τους πυραύλους AGM-114 HELLFIRE που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως αποδείχτηκε σε άσκηση των ελληνικών AH-64 Apache, κατά μικρών πλοίων. Παράλληλα οι πύραυλοι FIM-92C Stinger, αποτελούν θανάσιμη απειλή για τα τουρκικά μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα. Με τα OH-58D Kiowa Warrior στο οπλοστάσιο της, η Αεροπορία Στρατού θα μπορούσε να επικεντρώσει την χρήση των AH-64A+/DHA Apache στην περιοχή του Έβρου, για την εξουδετέρωση των τουρκικών αρμάτων μάχης μία αποστολή για την οποία σχεδιάστηκε πρωτίστως το ελικόπτερο και να μειώσει την χρήση των παραπάνω υπερπολύτιμων αντιαρματικών ελικοπτέρων αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους ζωή.

Τα ελικόπτερα. OH-58D Kiowa Warrior λόγω της μικρής τους αυτονομίας θα μπορούσαν να αναπτυχτούν σε νησιά του κεντρικού Αιγαίου, αποτελώντας μέρος της δύναμης άμεσης επέμβασης, τόσο σε περίπτωση κατάληψης βραχονησίδας, όσο και σε περίπτωση ενός ναυτικού περιστατικού στο οποίο εμπλέκονται μικρά εχθρικά περιπολικά πλοία και ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων. Σε γενικές γραμμές η απόκτηση των 60 OH-58D Kiowa Warrior θα ενισχύσει την δυνατότητα της Αεροπορίας Στρατού να βρίσκεται παντού τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο καλύπτοντας επιχειρησιακές ανάγκες που υπο τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να απασχολήσουν τα λιγοστά AH-64 Apache καθώς και μαχητικά αεροσκάφη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.