Εξομοιωτές Πτήσεων και Αεροναυτιλίας Ελικοπτέρων made in Greece

Συνεχίζουν τη λειτουργία τους στα αεροδρόμια της Πάχης Μεγάρων και του Στεφανοβικείου, επ’ ωφελεία των χειριστών της Αεροπορίας Στρατού,  οι δύο  Εξομοιωτές Πτήσεων και Αεροναυτιλίας Ελικοπτέρων (HELICOPTER SIMULATION – HELISIM).
HELSIM1

Η μελέτη και υλοποίηση του έργου κατασκευής των εξομοιωτών πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διευθύνσεως Τεχνικού του ΓΕΣ, η οποία ανέθεσε στο 2ο Τάγμα Επισκευών Αεροπορικού (2ο ΤΕΑΥ) Υλικού την κατασκευή των υποσυστημάτων εξομοίωσης και των λοιπών εργασιών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκροτήθηκε ομάδα κατασκευής, αξιοποιήθηκαν άτρακτοι πεπαλαιωμένων ελικοπτέρων και οι σύγχρονες υποδομές του 2ου ΤΕΑΥ. Το προσωπικό εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο και παράλληλα με το κύριο επισκευαστικό του έργο.

HELSIM2

Το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας είναι η κατασκευή του σύγχρονου εξομοιωτή με ελάχιστο κόστος, ο οποίος παρέχει ένα περιβάλλον εκπαίδευσης όπου δύναται να εξομοιωθούν ρεαλιστικά:
•       Πτήσεις δια οργάνων.
•       Αεροναυτιλιακά ταξίδια.
•       Πτήσεις σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας ή νύκτα (και σε περιβάλλον διοπτρών νυκτερινής όρασης), καθώς και με πρόκληση ασυνήθους κατάστασης πτήσης (αφή προειδοποιητικών λυχνιών, απώλεια συστήματος, ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα).
•       Πτήσεις αναγνώρισης αεροδρομίων ή περιοχής ενδιαφέροντος για νεοεισερχόμενους χειριστές.
•       Εξοικείωση των νέων χειριστών με τις επικοινωνίες αλλά και με τις διαδικασίες συνεργασίας πληρώματος.
•       Πτήσεις εθισμού σε μη ιπτάμενο προσωπικό ή επισκέπτες προς διάδοση των Αεροπορικών Ιδεωδών.

HELISIM3

Το παραπάνω έργο είναι απόδειξη όχι μόνο της υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού του Τεχνικού Σώματος και των υπηρεσιών που παρέχουν οι Μονάδες Υποστήριξης και τα Εργοστάσια Βάσεως στους τομείς της συντήρησης και της ανακατασκευής συστημάτων, αλλά και της εφευρετικότητας, της καινοτομίας, της ευσυνειδησίας του προσωπικού, στοιχεία που αποτελούν πρωταρχικούς παράγοντες στην εξοικονόμηση πόρων με την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση επιχειρησιακών αναγκών.

HELISIM6

HELISIM7

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.