Χημικά όπλα επιδιώκει να αναπτύξει το ISIS σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ και των ΗΠΑ

Όπως αναφέρουν οι παραπάνω υπηρεσίες το Ισλαμικό Κράτος έχει συγκροτήσει ένα ειδικό τμήμα που ασχολείται με την έρευνα και παραγωγή χημικών όπλων.

Η εξέλιξη αυτή έχει θέσει σε εγρήγορση τις Δυτικές και Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μετά μάλιστα και την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι.

Την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls προειδοποίησε ότι οι Ισλαμιστές μπορεί να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον σε επιθέσεις τους βιοχημικά όπλα.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός το ISIS χτύπησε το Παρίσι όχι εξαιτίας της όποιας εμπλοκής της Γαλλίας στην πόλεμο στη Συρία αλλά κυρίως για αυτό που είναι η Γαλλία και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι Ισλαμιστές έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα αέρια μουστάρδας κατά των αντιπάλων τους στη Συρία και στο Ιράκ.

Όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές, οι Ισλαμιστές πλέον διαθέτουν την υποδομή για την ανάπτυξη και κατασκευή εξελιγμένων χημικών όπλων.

Οι Ισλαμιστές διαθέτουν εργαστήρια σε απομακρυσμένους χώρους για την ανάπτυξη των όπλων πεδία δοκιμών και στρατιωτικού και ιδιώτες επιστήμονες που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία για την ανάπτυξη εξελιγμένων χημικών όπλων.

Οι Ισλαμιστές κατάφεραν να στρατολογήσουν ξένους όπως Τσετσένους και από την νοτιοανατολική Ασία καθώς και Ιρακινούς επιστήμονες οι οποίοι εργάζονταν για την ανάπτυξη του χημικού οπλοστασίου του Saddam Hussein.

Ήδη αρκετός αριθμός Ιρακινών στρατιωτών έχει εφοδιαστεί με το απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση αυτού του είδους της απειλής, ενώ οι Ρώσοι παρέδωσαν στο Ιράκ 1.000 στολές για ραδιοβιοχημικό πόλεμο.

Η προσπάθεια του ISIS να αποκτήσει χημικά όπλα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Ήδη από το 2013 έγγραφο του υπαρχηγού της οργάνωσης Sameer al-Khalifawy που έπεσε στα χέρια των Ιρακινών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι το ISIS έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την κατασκευή αποτελεσματικών χημικών όπλων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζικά κατά του εχθρού επιτυγχάνοντας μια γρήγορη νίκη σπέρνοντας την καταστροφή και τον φόβο, βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο η οργάνωση μάχεται κατα των αντιπάλων της.

Οι Ιρακινές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει από το 2013 τρία άτομα με κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν χημικά όπλα.

Πρόκειται για τους Kefah Ibrahim al-Jabouri, Adel Mahmoud al-Abadi και Ziad Tareq Ahmed οι οποίοι εργάζονταν για το Ιρακινό πρόγραμμα χημικών όπλων και οι οποίοι φέρονται να συνεργάζονται με το ISIS.

Ο τελευταίος συνελήφθη στην Συρία το 2014 και ανακρίθηκε από τις Ιρακινές μυστικές υπηρεσίας αλλά λίγο αργότερα αποφυλακίστηκε προσθέτοντας σύμφωνα με τους Ιρακινούς ένα ακόμη πρόβλημα στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν την κατασκευή χημικών όπλων από το ISIS.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.