Ρωσικό Su-24SM καταρρίφθηκε από ζεύγος τουρκικών F-16C στη βορειοδυτική Συρία – Σε εξέλιξη αποστολή CSAR (Video)

Δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16C Block40 κατέρριψαν σήμερα το πρωί στις 09.24 ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Su-24SM στην συνοριακή περιοχή της Τουρκίας με τη Συρία στην βορειοδυτική Συρία.

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε δυτικά του χωριού Nawarah στην περιοχή που ελέγχεται από Τουρκμένους αντικαθεστωτικούς και η οποία αποτελεί την πύλη εισόδου στρατιωτικού υλικού και αντικαθεστωτικών δυνάμεων από την Τουρκία στη Συρία.

Η συγκεκριμένη περιοχή είχε βομβαρδιστεί από το Ρωσικό Αεροπορικό Απόσπασμα στη Συρία στις 2 Οκτωβρίου.

Όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι το ρωσικό αεροσκάφος που πετούσε σε ύψος 6 χλμ παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τους Τούρκους το αεροσκάφος είχε προειδοποιηθεί 10 φορές μέσα σε 5 λεπτά και αφού οι Ρώσοι πιλότοι δεν ανταποκρίθηκαν το Su-24SM καταρρίφθηκε από τα τουρκικά μαχητικά.

Οι Ρώσοι πιλότοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος όμως ο ένας από τους αυτούς ο Επισμηναγός Rumyantsev Aleksadorvich σκοτώθηκε και ο δεύτερος εντοπίστηκε από Σύριους αντάρτες σε απόσταση 3,5 χλμ. από τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων στην βορειοδυτική Συρία και συνελήφθη.

Το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε είχε σειριακό αριθμό 0715323 ανήκε στο 6980ο Σμήνος των Φρουρών και η βάση του ήταν στο Shagol-Chelyabinsk.

Su24 Shot down

Μετά την κατάρριψη η Ρωσική Αεροπορία έστειλε στην περιοχή μια ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Μάχης με επιθετικά ελικόπτερα Mi-24P και μεταφορικά ελικόπτερα τύπου Mi-17V5 για την ανεύρεση και διάσωση του δεύτερου πιλότου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή που έπεσε με αλεξίπτωτο ο δεύτερος πιλότος υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή πυρών μεταξύ των Ρωσικών και των ανταρτικών δυνάμεων.

Νεώτερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο δεύτερος πιλότος είναι νεκρός ενώ ο Σύρος αντάρτης Abu Ibrahim al-Sheghri της 10ης Παράκτιας Μεραρχίας των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι αντάρτες πυροβόλησαν τους δύο Ρώσους πιλότους καθώς αυτοί προσέγγιζαν το έδαφος με τα αλεξίπτωτα τους.

 

 

 

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.