Ρωσικός αιφνιδιασμός: Από τις αρχές Νοεμβρίου βρίσκονται στη Συρία οι S-400 Triumf (Video)

Πλήρης αιφνιδιασμός της διεθνούς κοινότητας στη Συρία από τη Ρωσία αφού σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sputnik η Μόσχα ανέπτυξε σήμερα στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 Triumf (NATO: SA-21 Growler).

Η επιλογή της Ρωσίας για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος στη Συρία ανακοινώθηκε αμέσως μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από ένα τουρκικό μαχητικό πλησίον των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία στην περιοχή των Τουρκμένων.

Όπως φαίνεται η Ρωσία είχε αρχίσει να αναπτύσσει σταδιακά το σύστημα αρκετές ημέρες πριν από την κατάρριψη του ρωσικού Su-24M.

Στις 12 Νοεμβρίου 2015 η ιστοσελίδα του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας δημοσίευσε «κατά λάθος» φωτογραφία από την αεροπορική βάση στην Λαττάκεια στην οποία φαίνεται η κεραία του ραντάρ 96L6E του συστήματος.

S-400 SYRIA A

Το σύστημα S-400 Triumf αποτελείται από το ραντάρ έρευνας 91H6E τον κινητό σταθμό ελέγχου 55K63 το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών 91H6E το ραντάρ ύψους 96L6E και τους ρυμουλκούμενους τετραπλούς κάθετους εκτοξευτές τύπου 5P85TE2.

Εκτός από το παραπάνω σύστημα η Ρωσία πρόκειται σύντομα να στείλει στην Λαττάκεια και 12 μαχητικά Su-30SM και Su-27 τα οποία θα ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη των 4 Su-30SM που προστατεύουν τα 28 Su-24M/Su-24SM/Su-34.

Αν και πάγια τακτική των Ρώσων ήταν η προστασία των βομβαρδιστικών που επιχειρούσαν κοντά στα Τουρκο-συριακά σύνορα από αεροσκάφη Su-30SM ο μικρός αριθμός τους μόλις τέσσερα δεν επέτρεψε την συνεχή χρησιμοποίηση αυτού του πολύτιμου αεροσκάφους σε κάθε αποστολή βομβαρδισμού πλησίον των επικίνδυνων συνοριακών περιοχών.

Με την άφιξη των 12 νέων Su-30SM το Ρωσικό Αεροπορικό απόσπασμα στη Συρία θα διαθέτει μια πιο ισορροπημένη δομή αυξάνοντας όμως το ημερήσιο κόστος της ρωσικής επέμβασης στη Συρία από 3 εκατ δολάρια σε 3,3 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Παράλληλα μαζί με την ανάπτυξη του καταδρομικού κατευθυνομένων πυραύλων Slava της ομώνυμης κλάσης εξοπλισμένο με 64 αντιαεροπορικά βλήματα 5V55RM του συστήματος S-300F Fort (ΝΑΤΟ: SA-N-6) και την εμπλοκή απροσδιόριστου αριθμού νέων αρμάτων μάχης τύπου T-90A το μέτωπο νότια του Αλεπίου επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της Μόσχας να φέρει σε πέρας με επιτυχία την στρατιωτικής της εμπλοκή στη Συρία και την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης για τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στη μετά Assad εποχή υπό τους όρους της Ρωσίας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.