Πόσο καθοριστική είναι η ψήφος των 3 μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της κυβέρνησης

Την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Θράκη και πιο ειδικά την στάση που θα κρατήσουν οι τρείς Μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες επισημαίνει σε άρθρο του ο Σωτήρης Ξενάκης στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εύθραυστη πλειοψηφία των τριών βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η στάση των τριών μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον της κυβέρνησης και για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος «οι τρεις μουσουλμάνοι κυβερνητικοί βουλευτές που έχουν εκλεγεί στη Ροδόπη και την Ξάνθη διαλαλούν πλέον δεξιά κι αριστερά ότι με τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σε 153 βουλευτές η ψήφος τους αποκτά καθοριστικό χαρακτήρα σε κάθε κρίσιμο θέμα που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή».

Ουσιαστικά οι τρείς μουσουλμάνοι βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μπορούν ουσιαστικά να θέσουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση σε μια μελλοντική ψηφοφορία αφού χωρίς τη δική τους ψήφο η κυβέρνηση μένει με 150 βουλευτές και χάνει τη δεδηλωμένη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι τρείς μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον μουσουλμάνο βουλευτή του Ποταμιού γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της ψήφου τους και αξιόπιστες πηγές όπως αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνουν πως σύντομα θα βρουν τρόπο να τη δείξουν.

Από την άλλη πλευρά το τουρκόφιλο κόμμα DEB έχει αποφασίσει την αυτόνομη κάθοδο του στις επόμενες εθνικές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η προσπάθεια του DEB είναι ο ισχύων μέχρι σήμερα εκλογικός νόμος, που προβλέπει ελάχιστο όριο 3% για είσοδο κόμματος ή ανεξάρτητου βουλευτή στο Κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος αυτό που το DEB προσδοκά είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες και στην προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και θέσπιση της απλής αναλογικής.

Η προοπτική αυτή γεμίζει με αισιοδοξία τους τρείς μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που όπως επισημαίνει η εφημερίδα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό παίζουν αρκετές φορές τα παιχνίδια του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.

Στη κυβέρνηση όμως οι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να προτιμούν την υιοθέτηση της απλής αναλογικής με όριο εκλογής χαμηλότερο από το σημερινό 3%, αλλά τέτοιο που να αποτρέπει την είσοδο του DEB στη Βουλή.

Φυσικά η κυβέρνηση γνωρίζει τις κινήσεις των τριών βουλευτών, οι οποίοι δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι τον νέο εκλογικό νόμο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το όριο θα μειωθεί από το 3% στο 2%, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και αν συστρατευτεί ολόκληρος ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Θράκης, αλλά και οι Έλληνες μουσουλμάνοι που κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.