Μαχητές του ISIS στη Λιβύη εκπαιδεύονται σε εξομοιωτή επιβατικών αεροσκαφών για αποστολές αυτοκτονίας

Την εκπαίδευση πιλότων του ISIS στη Λιβύη για την χρησιμοποίηση των επιβατικών αεροσκαφών από την οργάνωση σε αποστολές αυτοκτονίας αποκάλυψε η ισραηλινή ιστοσελίδα YNET.

Το συγκεκριμένο παρακλάδι της οργάνωση ελέγχει ήδη δύο πόλεις στην Λιβύη την Σύρτη και την ευρύτερη περιοχή της καθώς και την Ντέρνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντάρτες της οργάνωσης στην πόλη Σύρτη απέκτησαν από το εξωτερικό ένα εξομοιωτή πτήσης για πολιτικά αεροσκάφη και τον χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν πιλότους για την πραγματοποίηση αποστολών αυτοκτονίας.

Η εκπαίδευση διήρκησε αρκετούς μήνες και όπως αναφέρει το δημοσίευμα η οργάνωση δεν είχε πρόβλημα επιλογής αφού στην Λιβύη βρίσκονται συνολικά 3.000 μαχητές της οργάνωσης.

Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι ο εξομοιωτής προερχόταν από την υποδομή που διέθεταν οι Λιβυκές Αερογραμμές τελικά αποδείχτηκε ότι αγοράστηκε από το εξωτερικό.

Μεταξύ των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν στον συγκεκριμένο εξομοιωτή ήταν και Λίβυοι πρώην Στρατιωτικοί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ISIS στη Λιβύη διαθέτει και ένα ακόμη εξομοιωτή για μαχητικά αεροσκάφη.

Όπως αναφέρουν οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ορισμένα από τα πολιτικά επιβατικά αεροσκάφη των αερογραμμών της χώρας (πληροφορίες αναφέρουν για 11 αεροσκάφη) βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών οπότε η εκπαίδευση των νέων πιλότων ίσως να προϊδεάζει για τα σχέδια τους.

Οι μνήμες της 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και οι πληροφορίες για την εκπαίδευση των Ισλαμιστών στο χειρισμό επιβατικών αεροσκαφών προκαλούν έντονο προβληματισμό στις δυτικές μυστικές οι οποίες ήδη προσπαθούν να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί επί λιβυκού εδάφους.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.