Εξαγωγικές επιτυχίες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας Θέων Αισθητήρες

Με επιτυχία συνεχίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να εξάγει τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές. Παρα την μακροχρόνια οικονομική κρίση που δοκιμάζει την ελληνική οικονομία και τα capital controls διεθνείς πελάτες επιλέγουν τα ελληνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας παρα το κλίμα αβεβαιότητας που τα ξένα ΜΜΕ καλλιεργούν.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η ελληνική εταιρεία Θέων Αισθητήρες υπέγραψε σειρά συμφωνιών στην Ινδία κατά την διάρκεια του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Νέο Δελχί πριν από μερικές ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική εταιρεία συμφώνησε να διευρύνει την πολύχρονη συνεργασίας της με την εταιρεία TATA Power SED και σε ότι αφορά τα θερμικά συστήματα.

Η Ινδική εταιρεία θα συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της τον πρώτο ελληνικό όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Θέων Αισθητήρες πυρήνα θερμικής απεικόνισης (IR core) της ελληνικής εταιρείας και τις εφαρμογές αυτού, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά μια νέα εποχή για την Θέων.

Με αυτόν τον τρόπο η Θέων Αισθητήρες όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο που έχει θέσει και που δεν είναι άλλος από το να επαναλάβει με τον πυρήνα θερμικής απεικόνισης την ίδια επιτυχία που έχει μέχρι σήμερα σημειώσει διεθνώς με τα προϊόντα της με βάση την ενίσχυση του φωτός.

Η δεύτερη συμφωνία της Θέων Αισθητήρες αφορά στη διεύρυνση της υπάρχουσας συνεργασίας Θέων Αισθητήρες-TATA Power SED κάτω από την ομπρέλα της πρωτοβουλίας «Make in India».

Οι δύο εταιρείες διαθέτουν μονάδα συμπαραγωγής στο Bangalore στην οποία τώρα πια θα μεταφερθεί και επιπλέον τεχνογνωσία για την παραγωγή των νέων εξελιγμένων δίκυαλων, των προσαρτημάτων νυχτερινής σκόπευσης και της κάμερας με κανάλι ημέρας και νύχτας που η Θέων Αισθητήρες έχει πρόσφατα σχεδιάσει και παράγει.

Εκτός από τις παραπάνω συμφωνίες η ελληνική εταιρεία στις αρχές του μήνα υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή 6.000 μονοκύαλων διοπτρών νυκτερινής όρασης τύπου ΝΧ-122 για τον Στρατό της Ολλανδίας έναντι 20 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό σύστημα επελέγη ανάμεσα σε 17 συνολικά υποψηφιότητες από ξένους κατασκευαστές.

Τέλος πρόσφατα η Θέων Αισθητήρες ολοκλήρωσε τις παραδόσεις των 14.000 μονοκύαλων διοπτρών νυκτερινής όρασης τύπου ΝΧ-122 που παρήγγειλε ο Στρατός της Σουηδίας σε διαδοχικές φάσεις με την πρώτη παραγγελία να τίθεται το 2010.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.