Τί κρύβεται πίσω από την ίδρυση τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ ;

Η είδηση δεν απασχόλησε τα ελληνικά ΜΜΕ όσο θα έπρεπε, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του πάζλ της μακροχρόνιας οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας της Τουρκίας με το Κατάρ, που ξεκινά με την άνοδο του κόμματος του Ερντογάν στην εξουσία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Όπως δήλωσε στα μέσα του Δεκεμβρίου ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Κατάρ, η χώρα του θα αναπτύξει σε μόνιμη βάση στην Αραβική χώρα 3.000 άνδρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ η Τουρκική Αεροπορία πρόκειται να αναπτύξει στο Κατάρ 8 μαχητικά F-16C/D.

Επιπλέον η Τουρκία πρόκειται να αναπτύξει στο Αραβικό κράτος ειδικές δυνάμεις, ολοκληρωμένη υποδομή υποστήριξης των στρατιωτικών δυνάμεων που θα εδρεύουν στο Κατάρ, καθώς και μια φρεγάτα, μια πυραυλάκατο και αριθμό περιπολικών σκαφών.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι να αναπτύξουν στο Κατάρ μια Ταξιαρχία και μια ικανοποιητική αεροπορική και ναυτική δύναμη.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της Τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στο Κατάρ αξίζει να αναφερθεί το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ.

Πιο αναλυτικά, ο Στρατός Ξηράς του Κατάρ διαθέτει μόλις 8.500 άνδρες, 62 άρματα μάχης Leopard 2A7+ (υπό παραγγελία των οποίων το σκάφος και ο πύργος κατασκευάζονται στην Ελλάδα από την ΜΕΤΚΑ), 12 ελαφρά τροχοφόρα άρματα μάχης AMX-10RC με πυροβόλο των 105 χλστ, 36 τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα MOWAG Piranha MK-II 8×8 με πυροβόλο CCTS των 90 χλστ, 158 τροχοφόρα οχήματα Renault Trucks VAB 6×6, 24 οχήματα Renault Trucks VAB 4×4\6×6 VCAC-HOT εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους HOT, 32 αναγνωριστικά οχήματα Fennek, 27 οχήματα Renault Sherpa 2 και 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 των 155 χλστ.

Η Αεροπορία του Κατάρ διαθέτει μόλις 13 Mirage-2000-5 EDA/DDA, τα οποία θα αντικατασταθούν από 24 υπό παραγγελία Rafale. Επιπλέον το Αραβικό κράτος έχει υπό παραγγελία 24 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D και 3 ιπτάμενα ραντάρ Boeing 737 AEW/C όμοια με αυτά που διαθέτει η Τουρκία.

Το δε Ναυτικό του Κατάρ διαθέτει 4 πυραυλακάτους κλάσης Vita, οι οποίες πρόσφατα εκσυγχρονίστηκαν με ελληνική μάλιστα συμμετοχή, 3 πυραυλακάτους κλάσης Combattante III, 6 περιπολικά των 30 μέτρων και 4 περιπολικά των 120 τόνων.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι Τουρκικές δυνάμεις στο Κατάρ θα αποτελούν στο μέλλον σχεδόν το 20% των συνολικών χερσαίων δυνάμεων που θα βρίσκονται στο έδαφος της Αραβικής χώρας, το 25% των αεροπορικών και το 22% των μεγάλων ναυτικών μονάδων.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια το Κατάρ στηρίζει την Τουρκία του Ερντογάν με κεφάλαια που συνέβαλαν στην οικονομική ανάκαμψη της γειτονικής χώρας και την έβγαλαν από την βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Σήμερα με βάση την σχετική διμερή συμφωνία που υπογράφηκε το 2014, η Τουρκία καλείται να συμβάλει στην άμυνα του Κατάρ και να προστατέψει το στενό σύμμαχο από τον φυσικό του εχθρό το Ιράν.

Αφού κατάφερε να αποκτήσει ικανοποιητική βιομηχανική αυτονομία στον τομέα των οπλικών συστημάτων, η Τουρκία πλέον ανοίγει τα φτερά της να προστατέψει το φίλο και σύμμαχο κράτος του Κατάρ.

Έτσι μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και τη Γαλλία τώρα και η Τουρκία αποκτά σταθεροποιητικό ρόλο στον Περσικό Κόλπο με την παρουσία μιας ισχυρής μάχιμης διακλαδικής στρατιωτικής αποστολής, η οποία θα εδρεύει μόνιμα στην καρδιά της εύφλεκτης περιοχής.

Κατά αυτό τον τρόπο η Τουρκία αποκτά το ρόλο μιας στρατιωτικής δύναμης που μαζί με τις υπόλοιπες τρείς εγγυώνται την ασφάλεια, την σταθερότητα στην παραγωγή, ροή και μεταφορά των ενεργειακών πόρων της περιοχής προς τις αγορές.

Ο γεωστρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι πλέον ολοφάνερος.

Η Τουρκία επιθυμεί και για αυτό το λόγο επένδυσε πολλά κεφάλαια τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς της άμυνας και της διπλωματίας, να καταστεί ο εγγυητής και ρυθμιστής της σταθερότητας σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές από τις οποίες διέρχονται ενεργειακοί πόροι με κατεύθυνση την Ευρώπη και την Ασία.

Την Μαύρη θάλασσα, όπου ενισχύει σταδιακά τη ναυτική της παρουσία, την Ανατολική Μεσόγειο, την περιοχή του Λεβάντ όπου οι ανταρτικές ισλαμιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν την τουρκική υποστήριξη και τώρα στον Περσικό Κόλπο, όπου η ανάγκη για την διαφύλαξη της ασφάλειας του Κατάρ φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στο ρόλο που πάντοτε επιθυμούσε στην αναβίωση του ρόλου που κάποτε είχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία δηλ. την στιβαρή παρουσία μιας στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης που θα εγγυάται την ειρήνη και την σταθερότητα μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών.

Η προσπάθεια της Τουρκίας φέρεται να έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ που βλέπουν ένα νέο γεωπολιτικό παίχτη που επιθμεί να δεσμεύσει σε μόνιμη βάση σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις για την ασφάλεια και σταθερότητα του Περσικού Κόλπου.

Με την πολιτική αυτή η Τουρκία τείνει να μετατραπεί σε ένα σημαντικό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό παίχτη που δύσκολα η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να αγνοήσει και ακόμη πιο δύσκολα θα μπορούσε μελλοντικά να υπονομεύσει, αφού η ακεραιότητας και η σταθεροτητα της θα είναι πια πολύ σημαντική για τον ασφαλή ανεφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς με ενεργειακούς πόρους, επιτρέποντας την Άγκυρα να θέτει τους δικούς της όρους στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις ασιατικές ενεργοβόρες οικονομίες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.