Απορρίφθηκε από την Σ. Αραβία η πρόταση των ΗΠΑ για την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών κλάσης Freedom

Απορρίφθηκε κατα αρχήν από τη Σαουδική Αραβία η πρόταση της Lockheed Martin για την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών με βάση το σκάφος της κλάσης Freedom που ήδη υπηρετεί στο Αμερικανικό Ναυτικό.

Η επιλογή του συγκεκριμένου σκάφους ανακοινώθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου του 2015 και έκτοτε οι Σαουδάραβες εξέταζαν τις προτάσεις των Αμερικανών, όπου εντοπίστηκαν ζητήματα που αφορούν το κόστος του ναυπηγικού προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα του.

Σύμφωνα με την τότε Αμερικανική ανακοίνωση το κόστος του ναυπηγικού προγράμματος των τεσσάρων φρεγατών υπολογίζεται μεταξύ 3 και 4 δις δολαρίων και περιλαμβάνει εκτός από την ναυπήγηση των πλοίων

Το νέο σκάφος που προτάθηκε στην Σαουδική Αραβία έχει κωδικοποιηθεί ως Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) και είναι πιο βαριά εξοπλισμένο από την Αμερικανική φρεγάτα κλάσης Freedom αφού στην αμερικανική πρόταση συμπεριλαμβάνεται ο εξοπλισμός των τεσσάρων σαουδαραβικών φρεγατών με αντιαεροπορικούς πυραύλους και πιο στιβαρό σύστημα διαχείρισης μάχης.

Η απόκτηση των τεσσάρων νέων φρεγατών αποτελεί μέρος του προγράμματος Saudi Naval Expansion Program II (SNEP 2), το οποίο αφορά τον εξοπλισμό με μεγάλες μονάδες επιφανείας του Στόλου που επιχειρεί στον Περσικό Κόλπο.

Επιπλέον το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απόκτηση έξι ακόμη κορβετών οι οποίες θα συνεργάζονται με τις τέσσερις νέες φρεγάτες MMSC.

Συνολικά η Σαουδική Αραβία πρόκειται να δαπανήσει 16 δις δολάρια για το πρόγραμμα SNEP 2.

Ένα από τα βασικά σημεία που οδήγησαν στην σαουδαραβική απόφαση για κατα αρχήν απόρριψη της αμερικανικής πρότασης είναι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πρώτου πλοίου που τοποθετείται στα επτά χρόνια από την έναρξη του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έτερος Στόλος του Ναυτικού της Σ. Αραβίας στην Ερυθρά θάλασσα διαθέτει αποκλειστικά γαλλικής ναυπήγησης πλοία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.