Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: «Το ISIS απολαμβάνει τα τουρκικά χρήματα για το πετρέλαιο που πουλάει»

Με αυτή την αποκαλυπτική δήλωση ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έδειξε την θέση της κυβέρνησης του αναφορικά με το ζήτημα της «φημολογούμενης» συνεργασίας του τουρκικού κράτους με το ISIS.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Moshe Ya’alon με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα, η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση απολαμβάνει τα Τουρκικά λεφτά για το πετρέλαιο που πουλάει.

Σύμφωνα με τον Moshe Ya’alon αυτή η εμπορική συνεργασία πραγματοποιείται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και ευελπιστεί να τερματιστεί κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό, εξαρτάται από την ηγεσία της Τουρκίας, από την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει το εμπόριο πετρελαίου με το ISIS, να αποκαταστήσει η Άγκυρα τις σχέσεις της με το Ισραήλ και από κοινού να πολεμήσουν την τρομοκρατία αντί να την υποστηρίζει.

Κατά τον Moshe Ya’alon, η Τουρκία επιτρέπει στους αντάρτες του ISIS να ταξιδεύουν μέσα από τα εδάφη της από την Ευρώπη προς τη Συρία και το Ιράκ ενισχύοντας κατα αυτό τον τρόπο την οργάνωση.

Ο Ισραηλινός υπουργός υπενθύμισε ότι αν και η Τουρκία διατηρούσε για πολλά χρόνια εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ, προτίμησε να τα ανατρέψει όλα με την υποστήριξη που παρείχε στον στολίσκο που ταξίδεψε την Άνοιξη του 2010 προς την Γάζα για την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού της περιοχής.

Επιπλέον ο Moshe Ya’alon επισήμανε ότι το Αρχηγείο της οργάνωσης Hamas εκτός της Λωρίδας της Γάζα, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.