70 χρόνια ΝΑΤΟ – Πόσο #wearenato είναι οι Έλληνες

Η Λιθουανία αυτές τις ημέρες γιορτάζει τα 15 χρόνια από την ενσωμάτωση της στην μεγαλύτερη και πιο πετυχημένη συμμαχία, εκ του αποτελέσματος. Δεκάδες εκδηλώσεις, συμμετοχή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε αυτές, και γενικά μια αίσθηση ευγνωμοσύνης των Λιθουανών προς την συμμαχία.Στην γειτονική Λετονία, η ίδια κατάσταση, οι Δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην χώρα, πέρα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εθνικές γιορτές της χώρας, μαθητές και σχολεία επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τις δυνάμεις αυτές, και εδώ η ίδια αίσθηση, ευγνωμοσύνη των Λετονών προς την συμμαχία.Αυτό που συμβαίνει στις Βαλτικές χώρες και που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η συνεργαζόμενα όπως η Ουκρανία, έχουν ένα κοινό σημείο, έζησαν την καταπίεση της Ρωσίας. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέροντα της δύσης, αλλά και την ίδια την επιβίωση τους.Αντίθετα στην Ελλάδα, όπου η κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης ήταν μόνο ιδεολογική, ο αντιαμερικανισμός όχημα προς την εξουσία και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαλείο διατήρησης κομμάτων στην πολιτική ζωή, ο Ελληνικός λαός δεν μπόρεσε να καταλάβει την σημασία της συμμαχίαςΟι Έλληνες, κράτησαν μια αρνητική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ από το τέλος της δεκαετίας του 70 και αρχές του 80, όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου χρησιμοποίησε τον Αντιαμερικανισμό για να πάρει την εξουσία. «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο», «Έξω οι βάσεις» και άλλα τέτοια συνθήματα κυριάρχησαν στις μεγαλειώδης προεκλογικές συγκεντρώσεις. Χρειάστηκαν να περάσουν 35 χρόνια μέχρι η Αριστερά να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να αποδεχθεί την σημασία του NATO για τα Ελληνικά συμφέροντα μέσα από αυτή την Συμμαχία

70 χρόνια ειρήνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Η Ευρώπη ζει την πιο ειρηνική περίοδο, και πολλοί είναι αυτοί που το πιστώνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι όμως έτσι, είναι η Ένωση αυτή που φέρνει την ειρήνη και την ασφάλεια, η αυτό οφείλεται στο ΝΑΤΟ.Το ΝΑΤΟ είναι οχτώ χρόνια "μεγαλύτερο" από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα 70 χρόνια ειρήνης βοήθησαν τους λαούς τις Ευρώπης να αναπτυχθούν και να μην χαθούν γενιές. Η Ελλάδα καρπώθηκε όλα τα οφέλη που προέκυψαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικά και οικονομικά, όσο και σε θέματα ασφάλειας από το ΝΑΤΟ.

Η διαχείριση των πλεονεκτημάτων που πρόσφεραν οι δύο θεσμοί είναι ένα άλλο θέμα, πολιτικό, και μπορεί να αναλυθεί σε άλλο άρθρο.

Η Ελλάδα για περισσότερα από 50 χρόνια ήταν το "μαξιλάρι" του ΝΑΤΟ έναντι των συμμάχων της ΕΣΣΔ έχοντας απέναντι και χωρίς Στρατηγικό Βάθος, στην βόρεια Ελλάδα, την Βουλγαρία που πάντα επιδίωκε τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από την περιοχή, την Αλβανία, και φυσικά την Γιουγκοσλαβία, που παρόλο δεν άνηκε στην επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης, σε ενδεχόμενη σύγκρουση θα επιδίωκε τον βασικό στόχο.Με αφορμή αυτό, η Ελλάδα και η Τουρκία στηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όσο καμιά άλλη χώρα. Στήριξη δεν υπήρχε μόνο στο στρατιωτικό σκέλος, (οι παραχωρήσεις υλικού και εξοπλιστικά δημιούργησαν τον πιο ισχυρό σχηματισμό του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, το Δ Σώμα Στρατού), αλλά και στο πολιτικό. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια πατάει με επιτυχία σε δύο βάρκες, σε αυτή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αυτό οφείλεται τόσο στην Ελληνική Διπλωματία όσο και στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ η χώρα να είναι ασφαλής για πολλούς στρατηγικούς λόγους.

70 χρόνια μετά, ο συμβιβασμός με την Ρωσία και το βλέμμα στην Κίνα

Αν το ΝΑΤΟ μπορεί να χρεωθεί αποτυχίες, αυτή είναι σίγουρα η συμμετοχή του στο Αφγανιστάν, και σε ένα βαθμό στα Βαλκάνια αφού ήταν πέρα από την δικαιοδοσία του. Στο Αφγανιστάν απέτυχε τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, ενώ στην Γιουγκοσλαβία, το κέρδος θα αποδειχθεί από την περίοδο ειρήνης που θα κυριαρχήσει στα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνιαΗ Ρωσία του Πούτιν παραμένει μια απειλή, με το βλέμμα του στις ανατολικές συνοριακές περιοχές του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις χώρες της Βαλτικής άμεσα, αλλά και έμμεσα η Γερμανία απειλείται από τον Πούτιν αφού εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο όσο ποτέ άλλοτε. Η Τουρκία, τείνει με τον συμπεριφορά της να είναι ακόμα περίπου μέλος του ΝΑΤΟ, και αγοράζει ρωσικούς πυραύλους, και η Βρετανία εξακολουθεί να δέχεται το ρωσικό χρήμα για να στηρίξει τα πάντα, από τα πανεπιστήμια έως την αγορά ακινήτωνΟι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ακόμα ο σημαντικότερος σύμμαχος όλων των χωρών του ΝΑΤΟ, έχουν από καιρό εντοπίσει όμως έναν πολύ πιο επικίνδυνο δυνητικό αντίπαλο: την Κίνα. Εδώ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, εξακολουθούμε να γοητευόμαστε από τα Κινέζικα προϊόντα και την χαμηλή τιμή τους, τους δράκους και τις Κινέζικες Πρωτοχρονιές , όμως η κυριαρχία της Κίνας στην οικονομία απειλεί την Ευρώπη, τους Ρώσους, τους ΑμερικανούςΗ Ευρώπη επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην Κίνα. Ο κινεζικός ιμπεριαλισμός στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, στην περίπτωση που φτάσει και στην Ευρώπη θα είναι καταστροφικός.Όποιος πιστεύει, ότι η Ευρώπη και μαζί και η Ελλάδα, θα αντισταθεί σε αυτό τον ιμπεριαλισμό χωρίς να είναι κάτω από την Στρατηγική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ , είναι τουλάχιστον αφελής.Μπορεί αυτό το άρθρο να χαρακτηριστεί ότι είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, και έτσι είναι. Δεν είναι μόνο τα άμεσα οφέλη, όπως την πολιτική που ασκεί η χώρα στα Βαλκάνια μέσω του ΝΑΤΟ, αλλά και το μέλλον.Μια ανάγνωση στην σημασία που έδιναν οι Αρχαίοι Έλληνες για να διασπείρουν τον Ελληνισμό στα πέρατα της γης, ίσως πείσει και τους πιο δύσπιστους, ότι τα οφέλη έρχονται μέσα από συμμαχίες   

ViaDiplomacy Newsroom