Το νέο ιπτάμενο ραντάρ GlobalEye παρουσίασε η σουηδική εταιρεία Saab

Ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα ιπτάμενο ραντάρ παρουσίασε στην έκθεση αεροπορικού υλικού στην Σιγκαπούρη η σουηδική εταιρεία Saab.

Το σύστημα ονομάζεται GlobalEye και αποτελείται από το ραντάρ Erieye ER και το αεροσκάφος Global 6000 της καναδικής εταιρείας Bombardier.

Μέχρι σήμερα η σουηδική εταιρεία προσέφερε το ολοκληρωμένο σύστημα ραντάρ Erieye τοποθετημένο επί των αεροσκαφών Embraer 145, Saab 2000 και Saab 340.

Όμως το νέο αεροσκάφος επιτρέπει στους πιθανούς χρήστες του μεγαλύτερη αυτονομία, αφού το Global 6000 μπορεί να ίπταται για 11 ώρες σε ύψος μέχρι και 30.000 πόδια.

Το σουηδικό ραντάρ Erieye ER μπορεί να εντοπίσει στόχους στον αέρα, στο έδαφος και στη θάλασσα και διαθέτει αυξημένες δυνατότητες κατά 70% σε σχέση την προηγούμενη έκδοση.

Το GlobalEye προσφέρεται σε τρείς εκδόσεις, η πρώτη διαθέτει το ραντάρ Erieye ER το οποίο επιτρέπει την έρευνα-εντοπισμό-παρακολούθηση στόχων στον αέρα, το έδαφος και τη θάλασσα, δυνατότητα συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών, καθώς και δυνατότητες Διοίκησης και Ελέγχου, η δεύτερη έκδοση προσφέρει επιπρόσθετες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών με ηλεκτροπτικό αισθητήρα και η τρίτη επιπρόσθετες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών SIGINT.

Το σουηδικό σύστημα έχει αποκτηθεί από την Σουηδία, την Βραζιλία, την Ταϋλάνδη, την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μεξικό και το Πακιστάν.

Γιώργος Τσιμπούκης