24 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 παρέδωσε η Ρωσία στο Ιράκ

Ένα ακόμη ιρακινό εξοπλιστικό πρόγραμμα ολοκλήρωσε η ρωσική αμυντική βιομηχανία με την παράδοση στην κυβέρνηση της Βαγδάτης των τελευταίων από τα 24 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 (NATO: SA-22 Greyhound) που είχαν παραγγελθεί.

Τα ρωσικά αυτοκινούμενα συστήματα αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης παραγγελίας του Ιράκ στην ρωσική αμυντική βιομηχανία η οποία περιελάμβανε την απόκτηση 5 αεροσκαφών εγγύς υποστήριξης Su-25 (Frogfoot), 30 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28NE ‘Night Hunter’ (Havoc-B) και 6 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35M (Hind-E).

Παρα το γεγονός ότι το Ιράκ βρισκόταν υπό την κατοχή του αμερικανικού Στρατού για σχεδόν μια δεκαετία και οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τον Ιρακινό Στρατό η κυβέρνηση της Βαγδάτης επέλεξε την αγορά Ρωσικών οπλικών συστημάτων λόγω του χαμηλότερου κόστους της αποτελεσματικότητας τους και των χαμηλών απαιτήσεων συντήρησης και υποστήριξης τους.

Παράλληλα η Βαγδάτη με την αγορά των Ρωσικών οπλικών συστημάτων έστειλε σαφέστατο μήνυμα δυσανασχέτησης στο Αμερικανικό Κογκρέσο και την κυβέρνηση που στο παρελθόν έχουν αρνηθεί την πώληση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ όπως επιθετικά ελικόπτερα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.