Δύναμη CSAR με ελικόπτερα AW-129D Mangusta και NH-90 στέλνει η Ιταλία στο βόρειο Ιράκ

Τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα AW-129D Mangusta και τέσσερα μεταγωγικά ελικόπτερα NH-90 πρόκειται να στείλει στο βόρειο Ιράκ η Ιταλία.

Η δύναμη αυτή θα συνοδεύεται από 130 στρατιώτες και θα εγκατασταθούν στην κουρδική πόλη του Erbil και βασική αποστολή τους θα είναι η πραγματοποίηση αποστολών CSAR (Combat SAR).

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή της εν λόγω δύναμης θα είναι όπως φαίνεται η προστασία της Ιταλικής ομάδας που θα πραγματοποιήσει επισκευές στον φράγμα της Μοσούλης.

Την ίδια ημέρα που το Ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή της δύναμης των ελικοπτέρων και των ειδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ η Ιταλική εταιρεία Trevi ανακοίνωσε την υπογραφή του συμβολαίου που υπέγραψε για την επισκευή του φράγματος της Μοσούλης το οποίο βρίσκεται 130 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη του Erbil.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής η Ιταλία διατηρεί 760 στρατιωτικούς συμβούλους MQ-1C Predator A+ UAS (Unmanned Aerial System), τέσσερα βομβαρδιστικά Tornado IDS και ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-767A.

Ο Ιταλικός Στρατός πρόκειται να αναπτύξει στο βόρειο Ιράν τέσσερα ελικόπτερα AW-129D που αποτελούν την πλέον εξελιγμένη έκδοση του ελικοπτέρου A-129 εξοπλισμένη με εξελιγμένο σύστημα FLIR στο ρύγχος και αντιαρματικούς πυραύλους Spike-ER.

Η νέα αποστολή της Αεροπορίας του Ιταλικού Στρατού είναι η δεύτερη την τελευταία δεκαετία αφού την περίοδο 2003-2006 η Ιταλία είχε στείλει στο νότιο Ιράκ και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Nassiryah επιθετικά ελικόπτερα A-129 .

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.