75η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ)

Πραγματοποιήθηκε στην Τασκένδη η 75η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, στις οποίες έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο υπουργός Άμυνας του Ουζμπεκιστάν Abdusalom Azizov, μιλώντας σε σύσκεψη του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της ΚΑΚ, δήλωσε ότι το Συμβουλίο Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών είναι σημαντικό στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην υφήλιο

Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών

Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ή ΚΑΚ) (ρωσικά:Содружество Независимых Государств, СНГ, με λατινικούς χαρακτήρες: Sodruzhestvo Nezavisimykh Gosudarstv, SNG) είναι ένας περιφερειακός διεθνής οργανισμός του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες είναι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που σχηματίστηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η ΚΑΚ μπορεί να συγκριθεί με μια πολύ χαλαρή ένωση κρατών και σε καμία περίπτωση με ένα ομοσπονδιακό κράτος, μια συνομοσπονδία ή ένα υπερεθνικό οργανισμό όπως η παλαιά Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Μπορεί να συγκριθεί περισσότερο με την Κοινοπολιτεία των Εθνών. Αν και η ΚΑΚ έχει κάποιες υπερεθνικές εξουσίες, επιδιώκεται να είναι κάτι περισσότερο από έναν συμβολικό οργανισμό, να διαθέτει τυπικά εξουσίες συντονισμού στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της παραγωγής νομοθετικού έργου, και την ασφάλειας.

Έχει προωθήσει επίσης την συνεργασία στην διαδικασία εκδημοκρατισμού των χωρών μελών του και στην διασυνοριακή πρόληψη της εγκληματικότητας. Ως περιφερειακός οργανισμός, η ΚΑΚ συμμετέχει στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Μερικά από τα μέλη της ΚΑΚ συμμετέχουν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση με στόχο την δημιουργία μιας πλήρους κοινής αγοράς.

ViaDiplomacy Newsroom