Μαρία Ζαχάροβα: Οι ΗΠΑ εκβιάζουν Ελλάδα-Κύπρο για να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ρωσία

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην ενημέρωση της προς τους διπλωματικούς αναφέρθηκε σε εκβιασμό των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο ώστε να διακόψουν την συνεργασία με την Μόσχα. 

«Τονίσαμε επανειλημμένα, αναφέρει η εκπρόσωπος ότι ο στυγνός εκβιασμός δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο και στη διεθνή πολιτική. Ακόμη ένα παράδειγμα της αμερικανικής συνήθειας του εκβιασμού. Σε δήλωσή του, ο Πομπέο υπενθύμισε την απέλαση Ρώσων διπλωμάτων από την Ελλάδα το 2018 για «υπονόμευση» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία παράνομων δραστηριοτήτων εκπροσώπων της Ρωσίας. Η Μόσχα υποστήριξε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, διαπράχθηκαν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών νομικών κανόνων και του Συντάγματος της Β. Μακεδονίας υπό την ισχυρότερη πίεση των δυτικών χωρών – κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία υποκινήθηκε από εκτιμήσεις για την ταχύτερη δυνατή ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση από την επιθυμία να διευκολυνθεί η διευθέτηση της διμερούς διαφοράς. Ήμασταν ειλικρινείς και ανοιχτοί σχετικά με τη θέση μας», ανέφερε η Ζαχάροβα

Η Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε επίσης «όσον αφορά τις επιθέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνουμε ότι γνωρίζουμε την πίεση των εκπροσώπων των ΗΠΑ στην ιεραρχία των Ελληνοκυπριακών και Ορθόδοξων Εκκλησιών προκειμένου να αναγνωριστεί η ουκρανική σχισματική εκκλησία. Ένα παράξενο ενδιαφέρον για ένα κοσμικό κράτος, το οποίο απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, δεν έχει ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με αυτό και οι Ορθόδοξοι αποτελούν μόνο περίπου το 2% του πληθυσμού της χώρας»

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο Διεθνές Φόρουμ Θρησκευτικής Διπλωματίας: Θρησκείες και Προκλήσεις της Νέας Δεκαετίας που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το παράρτημα του «Foreign Affairs» της Αθήνας, και στο οποίο όμως τόνισε η Ρωσία δεν προσκλήθηκε, «παρά το θέμα της εκδήλωσης, που επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντά μας, οι Ρώσοι εκπρόσωποι δεν προσκλήθηκαν εκεί. Αυτή η περίσταση είναι αρκετά κατανοητή, δεδομένου ότι το επίκεντρο του φόρουμ (και προφανώς ο σκοπός του) ήταν η προώθηση παράλογων κατηγοριών εναντίον της Ρωσίας, η οποία φέρεται να υπονομεύει την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ορθόδοξων χωρών. Τέτοιες δηλώσεις ακούγονται ιδιαίτερα κυνικές από τα χείλη των Αμερικανών συναδέλφων – γνωστών «υπερασπιστών της Ορθοδοξίας», οι οποίοι, όπως αναμενόταν, έδρασαν ως σχεδόν οι κύριοι διοργανωτές αυτής της διαδικτυακής πρωτοβουλίας. Είναι περίεργο – η επιμονή με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εδραιώσουν στο μυαλό των συμμάχων τους, με κίνητρο αποκλειστικά τις πολιτικές εκτιμήσεις, την ερμηνεία της διάσπασης στην Ουκρανική Ορθοδοξία, (πράξη) εμπνεόμενη σε μεγάλο βαθμό από αυτούς, για να αποβάλει τη Ρωσία από αυτό το ζήτημα, λες και δεν υπάρχουν αιώνες πολιτιστικοί και πνευματικοί, ουσιαστικά συγγενικοί δεσμοί μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Είναι λυπηρό που οι Αμερικανοί παίζουν φανερά με αυτές τις περιοχές, οι οποίες φαίνεται να νοιάζονται περισσότερο για τα ευκαιριακά συμφέροντά τους παρά για την υπεράσπιση της πραγματικής Ορθοδοξίας, μακριά από διαμάχες για ιεραρχική υπεροχή»

ViaDiplomacy Newsroom