ABC News: 28 Ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά βρίσκονται ακόμη στη Συρία

Την αποκάλυψη ότι 28 Ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά έχουν παραμείνει στην Συρία παρά τις εξαγγελίες του Προέδρου Πούτιν έκανε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC News.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο  Luis Martinez στη Συρία βρίσκονται 28 ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά της Ρωσικής Αεροπορίας από τα 42 που είχαν σταλεί σταδιακά το περασμένο Φθινόπωρο. Οι πληροφορίες του δικτύου προέρχονται από Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος οι Ρώσοι στην Συρία είχαν στείλει 42 αεροσκάφη και 5.000 άνδρες. Από αυτές τις δυνάμεις τα 28 αεροσκάφη έχουν παραμείνει, ενώ ορισμένα επιθετικά ελικόπτερα Mi-24P και Mi-35 αποσύρθηκαν πρόσφατα αλλά αντικαταστήθηκαν από 2 επιθετικά ελικόπτερα Mi-28N και 2 Ka-52 τα οποία έχουν ήδη εμπλακεί σε μάχες κατά του ISIS.

Όπως αποδεικνύεται η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Πούτιν για την μερική απόσυρση των Ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία καθώς και τα αποδεσμευμένα στιγμιότυπα από την αναχώρηση των ρωσικών αεροσκαφών και οι εκδηλώσεις υποδοχής αυτών στην Ρωσία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια καλά σκηνοθετημένη επιχείρηση χειραγώγησης της διεθνούς κοινότητας που αποδεικνύει ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανακτήσει τις ανάλογες εκπληκτικές ικανότητες ψυχολογικών επιχειρήσεων που είχαν αναπτύξει κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ.

Με μια επίσημη αιφνιδιαστική εξαγγελία στην οποία δόθηκε η αρμόζουσα σημασία από τα διεθνή ΜΜΕ, ο Πούτιν κατάφερε στις αρχές του προηγούμενου μήνα να πείσει τον κόσμο ότι η Ρωσία ολοκλήρωσε την αποστολή της στη Συρία και ότι τώρα θα αναλάβει το ρόλο του έντιμου μεσολαβητή μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών δηλ της Συριακής Αντιπολίτευσης και του Πρόεδρου Άσαντ.

Στην πραγματικότητα ο Πούτιν επιθυμεί να γίνει όντως ο έντιμος μεσολαβητής χωρίς όμως να εγκαταλείψει τον Άσαντ και να απολέσει τα στρατιωτικά κέρδη που απεκόμισε με τόσο κόπο το Ρωσικό Εκστρατευτικό Σώμα στη Συρία.

Πρωτίστως αυτό που ενδιαφέρει τον Πούτιν, είναι η πλήρη εξουδετέρωση του ISIS στη Συρία, όπου έχει και την νομιμοποιημένη από τον Άσαντ παρουσία των δυνάμεων του και η αποτροπή οποιασδήποτε πιθανότητας η οργάνωση αυτή να ξανα-αναγεννηθεί και να εξαγάγει τις δραστηριότητες της στην περιοχή του Καυκάσου και την νότιας Ρωσίας όπου κατοικούν μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην πλειοψηφία του Σουνίτες.

Με αυτά τα δεδομένα υπόψη ο Ρώσος Πρόεδρος επέλεξε να διατηρήσει τα 2/3 των αεροπορικών του δυνάμεων στη Συρία και να ενισχύσει με νέας τεχνολογίας στρατιωτικό υλικό τη δύναμη των επιθετικών ελικοπτέρων που χρησιμοποιεί η Ρωσία στη Συρία.

Την ίδια στιγμή σχεδόν κάθε μέρα εμπορικά και αποβατικά πλοία από τη Ρωσία μεταφέρουν στη Συρία στρατιωτικό υλικό και εφόδια ενώ η παρουσία των Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων στα πεδία των μαχών παρουσιάζεται στα ΜΜΕ περισσότερο από ποτέ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Μόσχας στην ολοκλήρωση της αποστολής που ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο δηλ. την εξουδετέρωση του ISIS και την σταθεροποίηση της κατάστασης στο έδαφος της Συρίας με την εγκαθίδρυση μιας Ομοσπονδιακής όπως φαίνεται κυβέρνησης Αλαουιτών Σουνιτών και Κούρδων κοινής αποδοχής και υποστήριξης

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.