Αδελφοί Μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου αναμένεται να γίνει η πρώτη προσευχή μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τέμενος. Την ίδια ώρα γίνονται προεργασίες για το τι θα γίνει με το εσωτερικό διάκοσμο του μνημείου.

Στην πρώτη προσευχή θα δώσουν το παρόν από όλο τον κόσμο οι νέοι «κατακτητές» της Αγίας Σοφίας, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Η οργάνωση η οποία στηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε την απόφαση του Ερντογάν ως «ιστορικό βήμα». «Επιβεβαιώνει την κυριαρχία του τουρκικού λαού επί της γης τους και την άσκηση των δικαιωμάτων τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. Σημείωσε επίσης ότι «η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί “αποκαθιστά το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες της».

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν παραδίδει στην Μουσουλμανική Αδελφότητα το σύμβολο που έχει ανάγκη,την Αγία Σοφία

Ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν από τον Αραβικό κόσμο, που είναι ενάντια στους Σαουδάραβες. «Συγχαίρουμε την Τουρκία και τους εαυτούς μας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επειδή ανήκει σε όλους τους μουσουλμάνους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ιεροκήρυκας του τζαμιού Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ.

Ο Μεγάλος Μουφτής του Ομάν, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού. «Συγχαίρουμε τον εαυτό μας, ολόκληρο το μουσουλμανικό έθνος, και ιδιαίτερα το τουρκικό έθνος με επικεφαλής τον ηγέτη του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ένα σπίτι λατρείας όπου ο Αλλάχ επέτρεψε να αναφερθεί και να αναφερθεί το όνομά του», ανέφερε στο twitter

ViaDiplomacy Newsroom