Αεροχήματα συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης SpyLite και ThunderB αγόρασε η ΕΛΑΣ (Vid.)

Με περισσότερα UAV ενισχύθηκε πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της προσπάθειας του ελληνικού κράτους να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα ανατολικά του σύνορα από την είσοδο λαθρομεταναστών και την πρόληψη άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Τα συστήματα αποκτήθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου από την ισραηλινή εταιρεία BlueBird και πρόκειται για την δεύτερη προμήθεια που πραγματοποιείται από τη συγκεκριμένη εταιρεία από την Ελληνική Αστυνομία, αφού το 2013 είχε προηγηθεί η απόκτηση των πρώτων συστημάτων UAV SpyLite .

Τα ισραηλινά συστήματα που αποκτήθηκαν είναι το εκτοξευόμενο με μικρό καταπέλτη UAV SpyLite και το τακτικό σύστημα  ThunderB. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα SpyLite το οποίο περιλαμβάνει σταθμό ελέγχου εδάφους εκτοξευτή και τρια αεροχήματα και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ThunderB το οποίο έχει την ανάλογη σύνθεση. Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανήλθε στα 800.000 ευρώ.

Αρχικά αποκτήθηκε όπως αναφέρθηκε νωρίτερα το 2013 ένα σύστημα  UAV SpyLite με τρία αεροχήματα, το οποίο δοκιμάστηκε για περίπου ένα χρόνο και ακολούθησε η αγορά επιπλέον συστημάτων αυτού του τύπου, καθώς και συστήματα τύπου ThunderB τα οποία εκτοξεύονται με τη χρήση ενός μικρού καταπέλτη.

Το UAV SpyLite είναι ελαφρύ μόλις 9,5 κιλών σύστημα με μήκος 135 εκατοστά και άνοιγμα πτερύγων 275 εκατοστά το οποίο χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλεκτροκινητήρα.

Το ισραηλινό σύστημα μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 60-120 χλμ/ώρα σε απόσταση μέχρι και 50 χλμ η οποία μπορεί να επεκταθεί στα 80 χλμ, ενώ η αυτονομία του σύμφωνα με τον κατασκευαστή φτάνει τις 3-4 ώρες αναλόγως το βάρος του ωφέλιμου φορτίου που φέρει.

Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος που το UAV SpyLite μπορεί να φτάσει είναι τα 9.100 μέτρα όμως το βέλτιστο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 1.000 μέτρα.

Το ωφέλιμο φορτίο που το σύστημα φέρει συνολικού βάρους 1,5 κιλών αποτελείται από σταθεροποιημένη κάμερα ημέρα CCD και/ή κάμερα IR σε συνδυασμό με εξειδικευμένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, δέκτη μετάδοσης εικόνας σε αληθινό χρόνο στο κέντρο ελέγχου εδάφους.

Η πτήση του αεροχήματος είναι αυτόματη από την στιγμή που θα εκτοξευτεί μέχρι την προσγείωση του η οποία πραγματοποιείται με την ανάπτυξη αλεξιπτώτου και ειδικών προστατευτικών αερόσακων.

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο αερόχημα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 10.000 αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο από τους χρήστες που το έχουν αποκτήσει.

Το σύστημα χρησιμοποιείται για εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων, για επιτήρηση συνόρων, για αποστολές έρευνας και διάσωσης, για συλλογή πληροφοριών, για επιχειρήσεις ασφαλείας, για αποστολές χαρτογράφησης.

Το δεύτερο σύστημα UAV που απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία είναι το τακτικό αεροχημα ThunderB το οποίο έχει βάρος 24 κιλά, μήκος 160 εκατοστά και άνοιγμα πτερύγων 410 εκατοστά.

ThunderB

Το συγκεκριμένο αερόχημα έχει αυτονομία 16-24 ώρες ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο που μεταφέρει, την αποστολή και τις καιρικές συνθήκες, ταχύτητα 60-134 χλμ/ώρα, και εμβέλεια 100 χλμ η οποία όμως μπορεί να επεκταθεί στα 150 χλμ. Το αερόχημα εκτοξεύεται με την βοήθεια ενός καταπέλτη και μπορεί να φτάσει στα 4.870 μέτρα αν και το βέλτιστο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 1.820 μέτρα.  Το αερόχημα διαθέτει ένα ηλεκτροκινητήρα ο οποίος ελέγχεται από ψηφιακό υπολογιστή.

Το ωφέλιμο φορτίο του αεροχήματος φτάνει τα 3,5 κιλά και μπορεί να μεταφέρει επί μιας σταθεροποιημένης πλατφόρμας στο ρύγχος του αεροχήματος μία κάμερα ημέρας CCD, μία κάμερα IR και ένα καταδείκτη laser. Το αερόχημα προσγειώνεται με  την ανάπτυξη αλεξιπτώτου και ειδικών προστατευτικών αερόσακων.

Το είδος των αποστολών που μπορεί να πραγματοποιήσει είναι  εντοπισμός και παρακολούθηση στόχων, επιτήρηση συνόρων, αποστολές έρευνας και διάσωσης, συλλογή πληροφοριών, επιχειρήσεις ασφαλείας, για αποστολές χαρτογράφησης.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.