Το αεροπλανοφόρο Αdmiral Kuznetsov με 12 Su-33 Flanker D στέλνει η Ρωσία στη Συρία

Προετοιμασίες για το μεγάλο του ταξίδι προς την Μεσόγειο και πιο ειδικά για τις ακτές της Συρίας πραγματοποιεί αυτή την περίοδο στην θάλασσα Μπάρεντς το πλήρωμα του ρωσικού αεροπλανοφόρου Αdmiral Kuznetsov.

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο θα ταξιδέψει στην Μεσόγειο στα τέλη της Άνοιξης και θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τους τελευταίους μήνες του έτους οπότε και θα πρέπει να επιστρέψει στην βάση του για την πραγματοποίηση εργασιών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου 30 μήνες.

Κατά την παραμονή του στην Ανατολική Μεσόγειο του αεροπλανοφόρο θα ηγείται της μόνιμης ρωσικής ναυτικής δύναμης της Μεσογείου η οποία περιλαμβάνει αυτή την περίοδο τα καταδρομικά Vice Admiral Kulakov κλάσης Udaloy, Varyag κλάσης Slava την φρεγάτα Ladniy και την κορβέτα Zeleny Dol κλάσης Buyan-M καθώς καιτο ναρκαλιευτικό Kovrovets.

Τέλος στον ρωσικό στολίσκο έχει προστεθεί και το υποβρύχιο Rostov-on-Don. Το αεροπλανοφόρο συνήθως συνοδεύεται από δύναμη 1-2 πλοίων επιφανείας και δύο ρυμουλκών, ενώ μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 12-13 μαχητικά εναέριας υπεροχής Su-33 Flanker D τα οποία μπορούν να φέρουν ικανοποιητικό οπλισμό για αποστολές κρούσης συνολικού βάρους 6,5 τόνων.

Μεταξύ άλλων τα ρωσικά αεροσκάφη μπορούν να φέρουν τους πυραύλους cruise AS-15 (Kh-55M, Kh-65SE) 3M-54E1 Club και 3M-14E Club (SS-N-27).

Επιπλέον τα Su-33 Flanker D μπορούν να φέρουν τους αντιπλοικούς πυραύλους 3M-55 Yakhont (SS-N-26), Kh-61 Yakhont, 3M54E Club.

Τέλος τα Su-33 μπορούν να φέρουν τις κατευθυνόμενες βόμβες KAB-500KR/L/S-E, και KAB-1500KR/TK/L/S-E.

Η αποστολή του Αdmiral Kuznetsov στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να ενισχύσει το ρωσικό αεροπορικό απόσπασμα στη Συρία το οποίο πλέον αποτελείται από 4 Su-35S, 4 Su-30SM, 4 Su-27SM, 12 Su-34, 32 Su-24, 12 Su-25 και 15 ελικόπτερα Mi-8 και 12 Mi-24 συγκροτώντας μια ισχυρή δύναμη κρούσης αποτελούμενη από 75 αεροσκάφη προστατευόμενα από 12 Su-35S/Su-30SM/Su-27SM.

Η αποστολή δε του αεροπλανοφόρου την περίοδο του Καλοκαιριού συμπίπτει με την προγραμματιζόμενη εκκαθάριση του βόρειου τομέα της Συρίας από τους αντάρτες μια πολυδιάστατη επιχείρηση η οποία εξελίσσεται σε 6 διαφορετικά μέτωπα και στον περιορισμό και τελική εξουδετέρωση του ISIS στη βόρεια και ανατολική Συρία σε 5 διαφορετικά μέτωπα.

Η αποστολή του ρωσικού αεροπλανοφόρου στην Συρία και η πιθανή εμπλοκή της αεροπορικής δύναμης που φέρει στους βομβαρδισμούς κατα στόχων στο συριακό έδαφος θα αποτελέσει την πρώτη αεροπορική επιχείρηση του Ρωσικού Ναυτικού κατα χερσαίων στόχων.

Εαν και εφόσον οι Ρώσοι αποφασίσουν να εμπλέξουν τα 12-13 Su-33 Flanker D σε αποστολές βομβαρδισμού στη Συρία, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την απόκτηση σημαντικής εμπειρίας σε αυτό το είδος των επιχειρήσεων υπό ρεαλιστικές αλλά διόλου επικίνδυνες συνθήκες λόγω της ανυπαρξίας αξιόλογης αντιαεροπορικής άμυνας από τους αντιπάλους.

 

Γιώργος Τσιμπούκης