Αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των σιιτών Houthi της Υεμένης ξεκίνησε η Σ.Αραβία και εννέα ακόμη χώρες

Αεροπορική επίθεση ευρείας κλίμακας ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα η Σ. Αραβία μαζί με τους συμμάχους της κατά των σιιτών Houthi της Υεμένης με στόχο την στρατιωτική εξουδετέρωση της πολιτοφυλακής της σιιτικής μειονότητας της Υεμένης και την αποκατάσταση του νόμιμου προέδρου της χώρας Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Η στρατιωτική δύναμη των σιιτών Houthi υπολογίζεται ότι φτάνει τις 100.000 ελέγχει αυτή την στιγμή σημαντικά τμήματα της χώρας κυρίως στις δυτικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της επίσημη πρωτεύουσας της Υεμένης Σανα’α.

Αξιοποιώντας το χάος που προκλήθηκε από την επανάσταση του 2011 η παραστρατιωτική δύναμη των Houthi κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχο της σχεδόν το ¼ της χώρας. Ακολούθως το Σεπτέμβριο του 2014 οι αντάρτες της οργάνωσης κατέλαβαν την πρωτεύουσα της χώρας Σανα’α και παραλιακές περιοχές της χώρας στην Ερυθρά θάλασσα, ενώ μερικούς μήνες αργότερα στις 20 Ιανουαρίου 2015 κατελήφθη και το Προεδρικό Μέγαρο και εκδιώχθηκε ο Πρόεδρος της χώρας.

Ουσιαστικά στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 οι Houthi απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της δυτικής περιοχής της Υεμένης από τα σύνορα με την Σ. Αραβία μέχρι τις ακτές της Αραβικής θάλασσας καθώς και τα στρατηγικής σημασίας στενά του Bab-el-Mandeb στον κόλπο του Άντεν όπου η Ερυθρά θάλασσα συναντά την Αραβική.

Yemen_war_detailed_map

Επεξήγηση χάρτη : Με πράσινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές που ελέγχουν οι Houthi, με μαύρο οι περιοχές που ελέχει το πρακλάδι της  Al Qaida στην Αραβική Χερσόνησο η οργάνωση AQAP και με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα

 

Το κίνημα των σιιτών Houthi υποστηρίζεται από το επίσης σιιτικό Ιράν το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εγκαινιάσει τακτικές επισκέψεις των πολεμικών του πλοίων στην περιοχή στο πλαίσιο της πολιτικής του για την προβολή της ισχύος της Τεχεράνης πέρα από τον Περσικό Κόλπο.

Η σιιτική μειονότητα στην οποία βασίζεται το κίνημα των Houthi αντιπροσωπεύει το 30-40% του πληθυσμού της Υεμένης, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι σουνίτες στο θρήσκευμα.

Ουσιαστικά στην Υεμένη αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια αφότου ξεκίνησαν οι Houthi να κάνουν αισθητή την παρουσία τους είναι ακόμη μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο βασικών παρακλαδιών του Ισλάμ των σουνιτών και των σιιτών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ δύο μεγάλων αντιπάλων της περιοχής, της Σ. Αραβίας και του Ιράν.

Η σημερινή στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία ‘Decisive Storm’ δεν αποτελεί παρα συνέχεια της εμπλοκής των σαουδαραβικών δυνάμεων την περίοδο Φθινόπωρο 2009-Χειμώνας 2010 στις μάχες της σιιτικής οργάνωσης με τα κυβερνητικά στρατεύματα της Υεμένης στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, ουσιαστικά στην συνοριογραμμή Σ. Αραβίας-Υεμένης.

Στην επιχείρηση που ξεκίνησαν οι Σαουδάραβες και οι 9 σύμμαχοι τους συμμετέχουν περισσότερα από 180 μαχητικά αεροσκάφη.

Πιο αναλυτικά αεροσκάφη συμμετέχουν ήδη στην επιχείρηση από την Σ. Αραβία (100 αεροσκάφη), το Μαρόκο (6 αεροσκάφη), την Ιορδανία (6 αεροσκάφη), το Κατάρ (10 αεροσκάφη), τα ΗΑΕ (30 αεροσκάφη), το Μπαχρέιν (15 αεροσκάφη), το Κουβέιτ (15 αεροσκάφη) και το Σουδάν (3 αεροσκάφη), ενώ αεροσκάφη πρόκειται να στείλουν στο άμεσο μέλλον η Αίγυπτος και το Πακιστάν.

Εκτός από το αεροπορικό σκέλος της επιχείρησης η Σ. Αραβία έχει συγκεντρώσει περίπου 150.000 στρατεύματα στα σύνορα με την Υεμένη και ετοιμάζεται για εισβολή. Στην χερσαία επιχείρηση αναμένεται να συμμετάσχουν δυνάμεις από το Σουδάν, την Ιορδανία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο.

Εκτός από τις αεροπορικές και τις αναμενόμενες χερσαίες επιχειρήσεις το Αιγυπτιακό Ναυτικό, το οποίο έχει στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή παρεμπόδισε πλοία του Ιρανικού Ναυτικού να εισέλθουν στην Ερυθρά θάλασσα και τα ανάγκασε να υποχωρήσουν κοντά στα στενά του Bab-el-Mandeb

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.