Αεροπορική βάση στην βορειο-ανατολική Συρία δημιουργεί η Ρωσία – Πλήρης περικύκλωση του ISIS

Στρατιωτική δύναμη 100 ανδρών έστειλε στις 18 Ιανουαρίου αεροπορικώς η Ρωσία στο διεθνές αεροδρόμιο Qamishli, της ομώνυμης παραμεθόριας Συριακής πόλης.

Η δύναμη αυτή αποτελείται κυρίως από άνδρες του μηχανικού αποστολή των οποίων είναι η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα αεροσκάφη του Ρωσικού αεροπορικού αποσπάσματος στη Συρία που εδρεύει στο διεθνές αεροδρόμιο της Λατάκειας.

Το αεροδρόμιο της πόλης Qamishli αν και βρίσκεται στην περιοχή του κουρδικού κρατιδίου Jazira ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις όπως και σημαντικό τμήμα της περιοχής πέριξ του αεροδρομίου.

Πρόκειται για την δεύτερη ανάπτυξη Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Είχε προηγηθεί αρκετό χρονικό διάστημα νωρίτερα η αποστολή ομάδας Ρώσων στρατιωτών στην πόλη Qamishli η οποία βρίσκεται μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο βόρεια της οδού ανεφοδιασμού και διασύνδεσης των δύο βασικών πόλεων στη Συρία και Ιράκ που ελέγχει το ISIS, της πόλης Al Raqqah στη Συρία και στην Mosul του Ιράκ.

Από την στιγμή που οι Ρώσοι τεχνικοί καταφέρουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές του αεροδρομίου στο Qamishli, εκτιμάται ότι θα είναι δυνατή η ανάπτυξη αεροσκαφών εγγύς υποστήριξης τύπου Su-25SM και επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24P τα οποία θα μπορούν να καταστρέφουν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό τους τα οχήματα ανεφοδιασμού και μεταφοράς πετρελαίου του ISIS στο έδαφος της Συρίας και στα εδάφη που ελέγχει το ISIS στο Β. Ιράκ.

Με την ενεργοποίηση της τρίτης εν σειρά αεροπορικής βάσης στη Συρία η Ρωσική Αεροπορία θα μπορεί να εξουδετερώνει τους στόχους του ISIS μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή που οι Ρωσικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι θα εντοπίζουν κάποια δραστηριότητα της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Με την ενεργοποίηση της αεροπορικής βάσης στην πόλη Qamishli οι Ρώσοι ουσιαστικά περικυκλώνουν το ISIS και αποκτούν σημαντικές δυνατότητες πραγματοποίησης αεροπορικών επιχειρήσεων και στις περιοχές που ελέγχει το ISIS στο Ιράκ μειώνοντας το χρόνο εντοπισμού και καταστροφής των στόχων της ισλαμιστικής οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.