Αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών και εντοπισμού χερσαίων στόχων τύπου Tu-214R έστειλαν οι Ρώσοι στη Συρία

Στην πλήρη και λεπτομερή χαρτογράφηση των στόχων των δυνάμεων των ανταρτών και των ισλαμιστικών οργανώσεων στην Συρία αποσκοπεί η αποστολή του αεροσκάφους τύπου Tu-214R της Ρωσικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση της Λατάκειας.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος με τον κωδικό “RA-64514” έφτασε στις 15 Φεβρουαρίου στην Λατάκεια μέσω του εναερίου χώρου της Κασπίας του Ιράν και του Ιράκ.

Το Tu-214R “RA-64514” αποτελεί ένα από τα δύο αεροσκάφη αυτού του τύπου που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα και είναι εξοπλισμένο με συστήματα για την πραγματοποίηση αποστολών ELINT (Electronic Intelligence), Communications Intelligence (COMINT), SIGINT (Signal Intelligence), δηλ. την υποκλοπή εκπομπών τηλεπικοινωνιών ραντάρ, αεροσκαφών, αντιαεροπορικών συστημάτων, ασυρμάτων, κινητής τηλεφωνίας επιτρέποντας την ηλεκτρονική χαρτογράφηση του πεδίου της μάχης.

Επιπλέον το αεροσκάφος διαθέτει πλευρικά τοποθετημένο ραντάρ SLAR (Silde Looking Aperture Radar) τεχνολογίας AESA τύπου RTK-MRK-411, ηλεκτροπτικό σύστημα Fraction που επιτρέπουν στο Tu-214R να αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια τους στόχους στο έδαφος, ενώ με το ηλεκτροπτικό σύστημα το αεροσκάφος μπορεί να καταγράφει σε αληθινό χρόνο τις κινήσεις του εχθρού.

Με το Tu-214R οι Ρωσικές δυνάμεις στην Συρία θα αυξήσουν τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών θα μπορούν να καταγράφουν σε αληθινό χρόνο τους στόχους στο έδαφος διευκολύνοντας την καταγραφή τους και την στοχοποίηση τους μεταδίδοντας τις συντεταγμένες στα βομβαρδιστικά και στο πυροβολικό.

Κατά αυτό τον τρόπο οι Ρώσοι θα μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των αποστολών των βομβαρδιστικών τους και να αυξήσουν τον αριθμό των στόχων που θα μπορούν με ακρίβεια να πλήττουν καθημερινά.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.