Αφγανοί και Ταλιμπάν διαπραγματεύονται στη Ντόχα

Συνομιλίες δυο ημερών στη Ντόχα με στόχο τη συμφιλίωση ξεκίνησαν, σύμφωνα με τo κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA, αφγανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν. Ωστόσο οι δύο πλευρές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες από τη συνάντηση.

Η συνάντηση άρχισε σήμερα αλλά το ρεπορτάζ του QNA δεν προσδιορίζει ποια είναι τα άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Οι Ταλιμπάν έκαναν μια δήλωση ότι τους εκπροσωπεί μια οκταμελής επιτροπή και επισήμαναν ότι οι συζητήσεις «δεν θα πρέπει να συγχέονται με την ειρήνη».

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας Ajmal Abidy από την πλευρά του κατέστησε σαφές στο Associated Press ότι τα μέλη του Ύπατου Συμβουλίου Ειρήνης της χώρας του που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες στη Ντόχα «φέρουν μόνο την προσωπική τους ιδιότητα. Τίποτα δεν συμβαίνει. Δεν έχουμε προσδοκίες».

O αφγανός πρόεδρος Ashraf Ghani, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014, πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Οι προηγούμενες προσπάθειες για να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν πέσει στο κενό.

Ο αφγανικός στρατός έχει εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη βόρεια επαρχία Κουντούζ, κατά των Ταλιμπάν όπου έχουν καταλάβει εδάφη και η περιοχή εξελίσσεται στο νέο μέτωπο του πολέμου.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.