Το Αφγανιστάν στρέφεται στο «αντί- ΝΑΤΟ» της Κεντρικής Ασίας για την ασφαλειά του

Το Αφγανιστάν στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Ταλιμπάν στρέφεται στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάη (SCO) που καθοδηγείται από Μόσχα και Πεκίνο. H κυβέρνηση της Καμπούλ υπό το νέο πρόεδρο της χώρας Ασράφ Γκάνι ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα έχει ζητήσει τη βοήθεια του συγκεκριμένου πολιτικού, οικονομικού, στρατιωτικού οργανισμού της Κεντρικής Ασίας.

O Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) δημιουργήθηκε το 2001 στην ομώνυμη πόλη από Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν επιδιώκοντας να προασπίσει τα συμφέροντα της Μόσχας και του Πεκίνου στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και να ανταγωνιστεί την επιρροή των ΗΠΑ. Διαθέτει περιφερειακό κέντρο αντιτρομοκρατίας το Regional Anti-Terrorist Structure που η έδρα του είναι στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και έχει στόχο την προώθηση της συνεργασίας των κρατών – μελών του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των αποσχιστικών τάσεων.

Η στροφή του Αφγανιστάν προς το SCO δείχνει την ανάγκη της Καμπούλ να συνεργαστεί με δυο μεγάλες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα στην αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας, τη Ρωσία και τη Κίνα, που εξελίσσεται σε μια περιφερειακή απειλή. Οι Ταλιμπάν έχουν αναδιοργανωθεί, απειλούν την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης της Καμπούλ και αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνοι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα μέσα στους επόμενους μήνες.

Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν να ελέγξουν τις εξελίξεις στη Κεντρική Ασία με στόχο να μην αφήνουν τις ΗΠΑ να έχουν την πλήρη πρωτοβουλία κινήσεων. Τα δυο ηγετικά κράτη – μέλη του SCO αντιλαμβάνονται ότι η αποχώρηση των Νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσουν ένας είδος επιρροής στην Καμπούλ μέσω της συνεργασίας με τον περιφερειακό οργανισμό τους σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

Οι τρεις χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν και πληροφορίες για την αντιμετώπιση της ισλαμικής εξτρεμιστικής τρομοκρατίας. Η Ρωσία έχει ήδη τη δική της ιστορία στον πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας και έχει γίνει στόχος βίαιων τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι περιοχές ειδικής ανησυχίας είναι Τσετσενία, Νταγκεστάν, Καμπαρντίνο- Μπαλκαρία, Ινγκουσετία και Δημοκρατία του Ταταρστάν. Το Πεκίνο ανησυχεί από την πλευρά του για τη διείσδυση ισλαμιστών εξτρεμιστών στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της επαρχίας Ξινγιάνγκ που έχουν εκδηλώσει αποσχιστικές τάσεις.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.