Αφγανιστάν,Ρωσία,Κίνα, και Μαύρη Θάλασσα στην διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος παρουσίασε το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών κατά την προσεχή εβδομάδα, αναφέροντας ότι αύριο ο υπουργός Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην οποία θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει διαδικτυακά στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την Τρίτη και την Τετάρτη. Στην πρώτη συνεδρία θα συζητηθεί η έκθεση της επιτροπής των σοφών για το ΝΑΤΟ του 2030. 

«Η έκθεση θα τονίζει ότι κρίνεται επιβεβλημένη η επαναβεβαίωση της δέσμευσης όλων των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, καθώς και η υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς όσον αφορά τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να σέβονται τις αρχές και τις αξίες της συμμαχίας και να αποφεύγουν να παρεμποδίζουν το έργο της συμμαχίας για ιδιοτελείς σκοπούς», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Θα συζητήσουν ακόμη τα θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν, τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. 

Προγραμματίζονται, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, δύο ταξίδια του κ. Δένδια στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα. Την επόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η υπουργική συνάντηση του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, η οποία θα λάβει χώρα διαδικτυακά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει σήμερα μια τηλεδιάσκεψη υπουργικής συνάντησης της ΕΕ με του υπουργούς Εξωτερικών της Νότιας Γειτονίας. Αύριο θα συμμετάσχει διαδικτυακά σε μια συνάντηση υπουργικού επιπέδου της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Την επόμενη Τρίτη θα συμμετάσχει διαδικτυακά σε άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με κεντρικό θέμα το μέλλον της Ευρώπης και τη διεύρυνση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης θα πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση με τον μητροπολίτη Μαδαγασκάρης Ιγνάτιο, ενώ την επόμενη Τρίτη θα συμμετάσχει διαδικτυακά στην υπουργική συνάντηση της ΕΕ με τις χώρες της ASEAN, η οποία λαμβάνει χώρα στη Σιγκαπούρη.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom