Αφγανός Αξιωματούχος: Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης δεν θα συμβεί στην καθορισμένη ημερομηνία επειδή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραστούν

Η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, την οποία προωθούσαν οι ΗΠΑ και επρόκειτο να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, αναβλήθηκε επειδή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ανέφεραν τρεις πηγές.

«Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης δεν θα συμβεί στην καθορισμένη ημερομηνία επειδή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραστούν», είπε ένας Αφγανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Η αναβολή επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες πηγές. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας αξιωματούχος από χώρα που συμμετείχε στον σχεδιασμό της συνόδου. Δεν ανακοινώθηκε κάποια νέα ημερομηνία.

Η διάσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Απριλίου, με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, ενόψει της αποχώρησης των αμερικανικών και ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι θα συνεχιστούν οι ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης στο Αφγανιστάν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

ViaDiplomacy Newsroom