Afrin: 22 ημέρες επιχειρήσεων, 33 νεκροί και 93 τραυματίες για την Τουρκία (Video)

Πολύ πιο δύσκολη και πιο αιματηρή αποδεικνύεται η εισβολή της Τουρκίας στο Afrin αφού μετά από 22 ημέρες επιχειρήσεων ο Τουρκικός Στρατός μετρά 33 νεκρούς και 93 τραυματίες, χωρίς να έχουν προσμετρηθεί σε αυτούς τα θύματα της σημερινής επίθεση των Κούρδων σε στρατιωτική εγκατάσταση στην ελεγχόμενη από τον FSA και τον Τουρκικό Στρατό πόλη Azaz.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύτηκε από το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ χτες 11 Φεβρουαρίου 2018, η 10η Φεβρουαρίου ήταν η χειρότερη ημέρα μέχρι και χτες για τον Τουρκικό Στρατό στο Afrin, αφού την ημέρα εκείνη σκοτώθηκαν συνολικά 12 Τούρκοι στρατιωτικοί σε διαφορετικά σημεία του Καντονιού σε διαφορετικά περιστατικά συμπεριλαμβανομένου και της κατάρριψης του επιθετικού ελικοπτέρου T-129A EDH.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι από τα 12 άτομα που σκοτώθηκαν οι 10 προέρχονται από την 10η Ταξιαρχία Καταδρομέων και οι δύο ήταν οι πιλότοι του ελικοπτέρου οι οποίοι κατέληξαν στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκαν μετά την πτώση του ελικοπτέρου ανάμεσα στα χωριά Quda και Omeran/Umar Ushaghi.

Από την λίστα που δημοσιεύτηκε αποκαλύφτηκαν και ποιες μονάδες συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις. Έτσι αναφέρονται οι απώλειες που υπέστη η 1η Ταξιαρχία Καταδρομών, η 4η Ταξιαρχία Καταδρομών, η 10η Ταξιαρχία Καταδρομών, η 49η Ταξιαρχία Καταδρομών, η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), ενώ για 15 νεκρούς δεν διευκρινίζεται η μονάδα που ανήκαν αν και αρκετοί από αυτούς ήταν πληρώματα αρμάτων μάχης που καταστράφηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους των Κούρδων.

Το πλέον πρόσφατα αιματηρό περιστατικό για τον Τουρκικό Στρατό είναι η επίθεση σε εγκαταστάσεις στην πόλη Azaz, η οποία βρίσκεται στα εδάφη που ελέγχει η Τουρκία στην βόρεια Συρία όπου σύμφωνα με το YPG σκοτώθηκαν 5 Τούρκοι στρατιώτες και καταστράφηκαν 4 άρματα μάχης. Από την έκρηξη που προκλήθηκε στην Τουρκική στρατιωτική εγκατάσταση ανατινάχτηκαν πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό υλικό.

Την προηγούμενη ημέρα ένα τουρκικό ACV-15 καταστράφηκε από αντιαρματικό πύραυλο στην περιοχή Shiya.

Μέχρι και την 11η Φεβρουαρίου 2018 οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι τους έχουν καταλάβει περίπου το 10% των εδαφών του Afrin δημιουργώντας έξι συνολικά θύλακες στα βόρεια δυτικά και ανατολικά του Καντονιού.

Κάθε θύλακας έχει πλάτος από 5-15 χλμ και βάθος περίπου 6 χλμ. Οι επόμενες δύο φάσεις των επιχειρήσεων των Τούρκων στο Afrin θα είναι η περικύκλωση και πολιορκία της πόλης Jandairis όπου η κίνηση των τεθωρακισμένων είναι ευκολότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα σημεία εισβολής των Τούρκων λόγω της ευνοϊκής για τα άρματα διαμόρφωσης του εδάφους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι 400 περίπου νέοι Κούρδοι μαχητές από τη Ανατολική Rojava έφτασαν στην πόλη αυτή των 14.000 κατοίκων πριν από λίγες ημέρες.

Όμως και οι Τούρκοι από την πλευρά τους μεταφέρουν στα μέτωπα άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας (POH) και της Στρατοχωροφυλακής (JOH) οι οποίοι διαθέτουν σημαντική εμπειρία και κατάλληλη εκπαίδευση για την πραγματοποίηση μαχών μέσα σε αστικό περιβάλλον.

Εκτιμάται ότι οι άνδρες αυτοί μαζί με περισσότερα ΤΟΜΑ και μπουλντόζες που μεταφέρονται στα μέτωπα του Afrin θα αναλάβουν την κατάληψη των πόλεων που βρίσκονται στον άξονα προς την πρωτεύουσα του Καντονιού και της πόλης Tall Rifat.

Η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής περιλαμβάνει την κατάληψη των λόφων και των ορεινών όγκων του Afrin καθότι σήμερα οι κούρδοι ελέγχουν τα σημεία αυτά και από απόσταση ασφαλείας μπορούν να πλήττουν τους τουρκικούς στόχους και τεθωρακισμένα οχήματα με αντιαρματικούς πυραύλους, ρουκέτες και όλμους.

Ουσιαστικά οι Κούρδοι ελέγχουν σήμερα υψώματα και εποπτεύουν τα πεδινά στα οποία κινούνται οι Τούρκοι χωρίς κάλυψη. Για αυτό τον λόγο τις πρώτες ημέρες οι Τούρκοι κατέλαβαν το όρος Barsaya και βομβαρδίζουν εδώ και ημέρες το όρος Baflyun ώστε να ανοίξει η ανατολική δίοδος για την πόλη του Afrin.

Πάντως ο ρυθμός της διείσδυσης των Τούρκων στο εσωτερικό του Afrin είναι σχετικά αργός, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες περισσότερων επιθέσεων των Κούρδων μα αντιαρματικούς πυραύλους, οι οποίοι είναι Σοβιετικής/Ρωσικής κατασκευής και πιο συγκεκριμένα τύπου 9M111-2/AT-4B Fagot (NATO: AT-4B Spigot B) με εμβέλεια 2,5 χλμ και διατρητική ικανότητα 460 χλστ RHA και 9M113 Konkurs (NATO: AT-5 Spandrel, AT-5A Spandrel A) με εμβέλεια 4 χλμ και διατρητική ικανότητα 600 χλστ RHA.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.