Αυστριακό εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία επηρεάζει την εξέλιξη του UAV MALE Bayraktar TB2 (Video)

Ξαφνικό πρόβλημα για το τουρκικό πρόγραμμα αεροχημάτων προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες με την ψήφιση την περασμένη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου από την Αυστριακή Βουλή της ομόφωνης απόφασης για την εφαρμογή εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Αν και οι Τούρκοι δεν διαθέτουν σε υπηρεσία όποιο Αυστριακό οπλικό σύστημα, δεν ισχύει το ίδιο για τον κινητήρα που χρησιμοποιεί το τουρκικό αερόχημα Bayraktar TB2 ο οποίος είναι αυστριακής κατασκευής.

Πρόκειται για τον κινητήρα Rotax 912 της αυστριακής εταιρείας Rotax ο οποίος αποδίδει 100 ίππους και ο οποίος εξοπλίζει τα 12 αεροχήματα που ήδη έχουν παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό και τις 11 νέες μονάδες που έχει παραγγείλει η Τουρκική Αστυνομία.

Το πλήγμα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα UAV είναι αρκετά ισχυρό και θα δημιουργήσει προβλήματα τα επόμενα χρόνια στην εταιρεία κατασκευής του Bayraktar TB2 την κοινοπραξία Kale Group και Baykar Technologies, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο ελαφρύ (56 κιλά) όπως ο Rotax 912 κινητήρα με την ίδια απόδοση (100 ίππους).

Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις για τον Τουρκικό Στρατό, αφού το Bayraktar TB2 είναι το μόνο επιχειρησιακό αερόχημα το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και πιστοποιηθεί για αποστολές κρούσης με το κατευθυνόμενο πυρομαχικό MAM-L Smart Munition και τους αντιαρματικούς πυραύλους UMTAS/Mizrak-U της εταιρείας Roketsan, καθιστώντας την Τουρκία την 6η χώρα που διαθέτει αυτή την επιχειρησιακή δυνατότητα.

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στην εταιρεία κατασκευής του αεροχήματος αφού θα χρειαστεί μια νέα έρευνα αγοράς για την απόκτηση ενός ισχυρού μικρού σε μέγεθος και βάρος κινητήρα για το Bayraktar TB2 μια προσπάθεια που έχει όμως περιορισμένες εναλλακτικές προτάσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα πρέπει είτε να συμβιβαστεί με ένα ίδιας απόδοσης κινητήρα με μεγαλύτερο όμως βάρος, είτε με ένα μεγαλύτερη απόδοσης κινητήρα με μεγαλύτερο βάρος και διαστάσεις, γεγονός που θα επηρεάσει την σχεδίαση του αεροχήματος και τις επιδόσεις του.

https://www.youtube.com/watch?v=fnxJ7m1Kboo

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.