Αυτά είναι τα νέα υπο ανάπτυξη μεταγωγικά και επιθετικά ελικόπτερα της Τουρκίας

Τις πρώτες σχεδιάσεις των υπο ανάπτυξη μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων παρουσίασε η τουρκική εταιρεία ΤΑΙ στην ιστοσελίδα της μετά την σχετική ανακοίνωση που πραγματοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες ο  Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Temel Kotil.

Πιο συγκεκριμένα όπως είχε ανακοινώσει ο Kotil η ΤΑΙ αυτή την περίοδο βρίσκεται στην φάση σχεδίασης του νέου μεταφορικού ελικοπτέρου βάρους 10 τόνων για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ελικόπτερο θα ανήκει στην κατηγορία των ελικοπτέρων του S-70 Blackhawk, θα μπορεί μεταφέρει 20 άνδρες (8 περισσότερους σε σχέση με το αμερικανικό ελικόπτερο) θα ίπταται με μέγιστη ταχύτητα 170 κόμβων, και θα έχει σημαντική εμβέλεια δράσης η οποία θα φτάνει τα 1000 χλμ.

Το ελικόπτερο εκτός από την πλαϊνή συρόμενη θύρα θα διαθέτει και ράμπα στο πίσω μέρος της ατράκτου ενώ θα είναι εξοπλισμένο με σύστημα FLIR και αυτοπροστασίας. Η πρώτη πτήση του ελικοπτέρου υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί σε 4 χρόνια δηλ στα τέλη του 2021.

Το δεύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΤΑΙ στον τομέα των ελικοπτέρων είναι η βελτιωμένη και σαφώς βαρύτερη έκδοση του επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129Β ΑΤΑΚ.

Το νέο ελικόπτερο θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 8 τόνους δηλ θα είναι κατά 2 τόνους βαρύτερο από το υπάρχων Τ-129Β, θα ενσωματώνει μια νέας σχεδίασης άτρακτο με χαρακτηριστικά stealth, νέο ηλεκτροπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας τοποθετημένο αυτή την φορά κάτω από το ρύγχος του ελικοπτέρου, ενώ για την μείωση του κόστους ανάπτυξης του ΑΤΑΚ-2 θα αξιοποιηθούν συστήματα που θα αναπτυχτούν για το ελικόπτερο T-625.

Το ΑΤΑΚ-2 θα διαθέτει το υπο ανάπτυξη ραντάρ Mildar τοποθετημένο στο κάτω τμήμα της ατράκτου και θα μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο πολεμικό φορτίο από το Τ-129Β, ενώ θα διαθέτει και μεγαλύτερη αυτονομία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.