Αυτοί οι δύο, η Ελλάδα, και όλοι οι άλλοι απέναντι

Από τις αρχές του αιώνα και για 20 σχεδόν χρόνια, η Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστησε στην ανάπλαση των Βαλκανίων πολιτικά, πολιτισμικά και κοινωνικά. Την περίοδο εκείνη η πόλη δεν άνηκε ουσιαστικά πουθενά, ούτε στην υπό διάλυση Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά ήταν ένας χώρος όπου το λιμάνι και η δίοδος που έδινε στην κεντρική Ευρώπη αύξησαν τις εμπορικές δραστηριότητες.

Σήμερα η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται, με την μόνη διαφορά ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει ρόλο και όχι απλά να παίξει έναν ρόλο όπως τότε. Όλη η Ελλάδα, αποκτά μια ξεχωριστή θέση πρώτα απ όλα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αν τα συμφέροντα αυτά ταυτίζονται με της Ελλάδος, είναι κάτι που πλέον δεν χρήζει ανάλυσης, ο μέσος πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ότι η χώρα είναι κομμάτι συμφερόντων. Το ανήκουμε στην Δύση, από μια δουλική φράση, είναι πλέον ουσιαστική, και μάλιστα την στιγμή που η Αριστερά πήρε και το πολιτικό κόστος να απομυθοποιήσει την «αντιαμερικανισμό».

Αιχμή της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, που έγιναν και τα πιο σημαντικά βήματα στην Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είναι ο Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και ο Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη,Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Οι δύο Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν μια άριστη συνεργασία, με τον Πρέσβη στην Αθήνα να έχει τον πιο ουσιαστικό ρόλο όπως είναι φυσικό.

Αν κάποιοι μελέτησαν πολύ καλά ποια θα ήταν η σύνθεση της Ελληνικής κυβέρνησης που θα έφερνε κοντά τα συμφέροντα Ελλάδας – ΗΠΑ χωρίς αντιδράσεις, η έλευση του Τζέφρι Πάιατ ήταν συνδυασμός μελέτης και τύχης μαζί. Και τον κρίνουμε ως διπλωμάτη, και στην αποστολή του να δημιουργήσει τα πλαίσια, ώστε οι συνομιλίες των δύο χωρών να στεφθούν με επιτυχία, τα κατάφερε με το παραπάνω.  Κατάφερε επίσης, για πρώτη φορά, να είναι ένας πρέσβης ο οποίος δημοσιοποιεί την κάθε του κίνηση, πολιτική,αθλητική (είναι ποδηλάτης), ακόμα και προσωπική. Και δεν κάνει γιατί του αρέσει η δημοσιότητα, το κάνει γιατί γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της επικοινωνίας μέσα από τα Social

Ο Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, αναλογικά στο ρόλο του έχει την ίδια επιτυχία στην αποστολή του. Είναι η πρώτη φορά που το Προξενείο έχει μια εξωστρέφεια προς τις τοπικές κοινωνίες, και σε αυτό βοηθά τα προγράμματα εκπαιδεύσεων που υλοποιεί η Αμερικανική Πρεσβεία.

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες σχέσεις τους, και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στα κοινά τους συμφέροντα. Όμως όσο κοντά είναι οι δύο χώρες, η Ελλάδα απομακρύνεται από κάποιες άλλες. Αυτές είναι η Ρωσία, χωρίς δεύτερη σκέψη η Τουρκία, και τέλος η Γερμανία. Ειδικά για την τελευταία, αυτή η προσέγγιση και η δυναμική που δημιουργεί σε κάποιους τομείς, γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητική.

Και οι τρεις αυτές χώρες θα ήθελαν να δούνε αυτή σχέση είτε να μην προχωρά ακόμα περισσότερο, είτε να φτάσει σε σημείο να ραγίσει κιόλας. Το πρώτο που θα φροντίσουν το επόμενο διάστημα είναι να ενδυναμώσουν την καχυποψία προς πρόσωπα, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν θετική εικόνα στην κοινωνία, και ένα από αυτά είναι ο Αμερικανός Πρέσβης

Έρευνα των τελευταίων μηνών και με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, και δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ με σαφή περιεχόμενο υπέρ της Ελλάδας, για πρώτη φορά ανεβάζουν τα θετικά ποσοστά ενός Αμερικανού Πρέσβη

Τον τελευταίο μήνα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε καμιά αρνητική αναφορά, άρχισαν οι αντιδράσεις, άλλες επετειακές και άλλες αρκετά περίεργες. Αριστερές οργανώσεις αρχίζουν να ανακοινώνουν αντιδράσεις, το ΚΚΕ θυμήθηκε ότι υπάρχει ένας Πρέσβης που βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, και η ομογένεια εντελώς ξαφνικά εμπλέκεται και ζητά την μετάθεση του στην πιο κρίσιμη στιγμή.

Τους επόμενους μήνες,η θητεία του Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της. Τα στοιχήματα του δεν έχουν τελειώσει για την Ελλάδα. Μια παράταση, και ειδικά μετά τις εκλογές, είναι κάτι που βρίσκεται στις σκέψεις της Ουάσιγκτον

 

 

ViaDiplomacy Newsroom