Αυτή είναι η αεροπορική δύναμη του αεροπλανοφόρου RFS Admiral Flota Kuznetsov (063)

Στην ανοικτή θάλασσα βορειοανατολικών των ακτών της Αλγερίας πλέει ο Ρωσικός στολίσκος του αεροπλανοφόρου RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), ενώ σύμφωνα με NAVTEX που δημοσιεύτηκε από το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας τα πλοία του στολίσκου θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με αληθινά πυρά σε περιοχή οι συντεταγμένες της οποίας έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι την 3η Νοεμβρίου 2016 και ακολούθως τα πλοία θα συνεχίσουν την πορεία τους προς την Συρία.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της άσκησης περισσότερες πληροφορίες έρχονται στην δημοσιότητα αναφορικά με την σύνθεση και την ισχύ της αεροπορικής δύναμης που το αεροπλανοφόρο μεταφέρει.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με ρωσικές ιστοσελίδες το RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), μεταφέρει συνολικά 32 ελικόπτερα και αεροσκάφη σαφώς λιγώτερα απο τα 41 που το πλοίο μπορεί να μεταφέρει.

Ειδικότερα το RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), μεταφέρει 18 ελικόπτερα και πιο συγκεκριμένα 4 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης τύπου Ka-27PS, 4 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα τύπου Ka-27PL, 4 ελικόπτερα επιθετικά ελικόπτερα εγγύς υποστήριξης τύπου Ka-29, 2 ελικόπτερα εξοπλισμένα με ραντάρ τύπου Ka-31R για τον έλεγχο του εναέριου χώρου σε μεγάλη ακτίνα περιμετρικά του στολίσκου και το συντονισμό των αεροσκαφών που επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο και τέλος 4 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Ka-52K για την υποστήριξη προφανώς χερσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τα αεροσκάφη που το RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) μεταφέρει αυτά είναι 8 αεροσκάφη Su-33 εξοπλισμένα με το σύστημα ναυτιλίας και βομβαρδισμού ακριβείας τύπου SVP-24, τα οποία θα φέρουν σε πέρας το σύνολο σχεδόν των βομβαρδισμών κατά στόχων του ISIS, 2 αεροσκάφη Su-33 εξοπλισμένα με βλήματα αέρος-αέρος R-27R και R-73E τα οποία θα προστατεύουν τα βομβαρδιστικά, 3 αεροσκάφη MiG-29KR για την πραγματοποίηση αποστολών βομβαρδισμού με τα κατευθυνόμενα όπλα KAB-500KR και Kh-29T.

Τέλος το RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) μεταφέρει και ένα αεροσκάφος MiG-29KUBR το οποίο θα χρησιμοποιείται ως ιπτάμενο τάνκερ για τον ανεφοδιασμό των MiG-29KR και των Su-33 καθώς και ως αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου.

Όταν το ρωσικό αεροπλανοφόρο RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) φτάσει ανοικτά των ακτών της Συρίας θα εκτελέσει για πρώτη φορά μια ιστορική για το Ρωσικό Ναυτικό αποστολή πλήττοντας με τα αεροσκάφη του χερσαίους στόχους στα εδάφη που ελέγχει το ISIS και ο FSA.

Από την ίδρυση του Σοβιετικού και μετέπειτα Ρωσικού Ναυτικού ουδέποτε πτητικά μέσα των πλοίων του Ναυτικού έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε χερσαίους στόχους.

Η αποστολή αυτή σηματοδοτεί την μετάβαση του Ρωσικού Ναυτικού σε μια νέα εποχή διαμορφώνοντας σταδιακά την ομάδα των πιλότων που θα θέσει τα θεμέλια για τα Σμήνη των Τ-50 και των MiG-29KR που θα εξοπλίσουν το νέο υπό σχεδίαση Ρωσικό αεροπλανοφόρο 95.000 τόνων Project 23000E Storm. Το νέο Ρωσικό αεροπλανοφόρο θα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 90 αεροσκάφη Τ-50, MiG-29KR, Yak-443 AEW και ελικόπτερα Ka-27 και όπως γίνεται αντιληπτό οι Ρώσοι θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να εκπαιδεύσουν τα πληρώματα που θα επανδρώσουν τα 90 αυτά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.