Αυτό είναι το εκσυγχρονισμένο ψηφιακό Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου το νέο υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Γιάγκο παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκου, και της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται δύο επίπεδα κάτω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ξεκίνησε το 2012 υπό την υπουργεία του Πάνου Παναγιωτόπουλου με την ανάδειξη του εργολάβου.

ΕΘΚΕΠΙΧ1

Το κόστος του έργου έφτασε τα 1,450 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε την ριζική αναβάθμιση των υποδομών του υπάρχοντος Κέντρου Επιχειρήσεων.

ΕΘΚΕΠΙΧ4

Πιο αναλυτικά το εκσυγχρονισμένο ΕΘΚΕΠΙΧ αποτελείται από την κύρια αίθουσα επιχειρήσεων η οποία διαθέτει μία κεντρική γιγαντοοθόνη που χωρίζεται σε 16 οθόνες με διαχωρισμό 4Χ4 και δύο ακόμη γιγαντοοθόνες στις δύο πλευρές της κεντρικής.

Οι οθόνες αυτές προβάλλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις, χάρτες της περιοχής ενδιαφέροντος καθώς και τη διάταξη των δυνάμεων. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούν να λαμβάνουν εικόνα και πληροφορίες σε αληθινό χρόνο (real time) με τη βοήθεια του ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής συστήματος ΔΙΑΣ (Διακλαδικός Ιστός Αυτοματοποιημένων Συστημάτων).

ΕΘΚΕΠΙΧ7

Το ψηφιακό ΕΘΚΕΠΙΧ διαθέτει τρείς σειρές σταθμών εργασίας σε διάταξη εν σειρά, ενώ πίσω από τους σταθμούς εργασίας υπάρχει ένας υπερυψωμένος χώρος στον οποίο κάθονται ο Υπουργός και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΘΚΕΠΙΧ9

Εκτός από την κεντρική αίθουσα το ΕΘΚΕΠΙΧ διαθέτει μία αίθουσα συνεδριάσεων με γιγαντοοθόνη μία ακόμη αίθουσα επικοινωνιών και μία αίθουσα λήψης δεδομένων από το δορυφόρο τηλεπισκόπησης Helios IIB.

ΕΘΚΕΠΙΧ8

Στη γιγαντοοθόνη της μεγάλης αίθουσα οι χειριστές του Κέντρου μπορούν να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που είναι αναπτυγμένες στην περιοχή ενδιαφέροντος και ακόμη πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης οι χειριστές του ΕΘΚΕΠΙΧ μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τις κινήσεις του αντιπάλου μπορούν να επιτηρούν περιοχές εκτός των περιοχών της κρίσης αλλά και στρατιωτικές δραστηριότητες που δεν συνδέονται απαραιτήτως με την κρίση.

ΕΘΚΕΠΙΧ10

Το ΕΘΚΕΠΙΧ λειτουργεί σε 24ωρη βάση κάθε μέρα καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Μαζί με το υπόγειο Κέντρου Ελέγχου Επιχειρήσεων του Ναυτικού στη ΣΔΑΜ στην Αγ. Παρασκευή και το νέο υπόγειο Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κουτσόχερο Λαρίσης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μια σύγχρονη προστατευμένη υποδομή διοίκησης των μέσων που διαθέτουν.

ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Τα Κέντρα αυτά χαρακτηρίζονται ως πολλαπλασιαστές ισχύος και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αρκεί φυσικά ο εκάστοτε πρωθυπουργός να τα χρησιμοποιεί σε περιόδους κρίσης και να μην διαχειρίζεται τις κρίσεις από τα γραφεία της Βουλής.

Αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη προετοιμασία της χώρας για μια πιθανή κρίση θα ήταν η συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε κάποια από τις διακλαδικές ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την φυσική του παρουσία στο νέο ΕΘΚΕΠΙΧ ώστε να αποκτήσει την στοιχειώδη γνώση και εμπειρία για τους μηχανισμούς, τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ακολουθούνται κατά την διάρκεια μιας κρίσης.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.