Αυτό είναι το πρωτοποριακό άρμα μάχης М-20UP-1 που αναπτύσσει η Σερβία

Τα σχέδια για το νέο Σερβικό άρμα μάχης παρουσιάστηκαν στην έκθεση στρατιωτικού υλικού Partner 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η βασική ιδέα για την ανάπτυξη του νέου άρματος ήταν η σχεδίαση της ρωσικής οικογένειας τεθωρακισμένων οχημάτων T-14 Armata, η οποία περιλαμβάνει μια κοινή πλατφόρμα για την κατασκευή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μηχανικού, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και μάχης.

Το νέο σερβικό άρμα μάχης με την κωδική ονομασία М-20UP-1 θα διαθέτει επιχειρησιακές δυνατότητες παρόμοιες με αυτές του ρωσικού άρματος μάχης T-90.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του προγράμματος του άρματος Goran Stojanovic αν και η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη λόγω της οικονομικής κατάστασης της Σερβίας, οι μηχανικοί της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας βασιζόμενοι στην σχεδιαστική φιλοσοφία και αρχές του T-14 Armata αναπτύσσουν ένα άρμα μάχης χαμηλού κόστους, υψηλής αποτελεσματικότητας και τεχνολογίας.

Το σερβικό άρμα μάχης М-20UP-1 θα διαθέτει αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας του πυροβόλου εντός ενός αυτοματοποιημένου τηλεχειριζόμενου πύργου ψηφιακής τεχνολογίας, εξοπλισμένο με πυροβόλο λείου σωλήνα των 125 χλστ το οποίο παράγεται στην Σερβία.

Ο πύργος θα διαθέτει 48 έτοιμα προς χρήση πυρομαχικά, μεταξύ των οποίων και κατευθυνόμενους με δέσμη laser αντιαρματικούς πυραύλους, τοποθετημένα σε ασφαλή χώρο μακριά από το τριμελές πλήρωμα το οποίο θα βρίσκεται εντός προστατευόμενης κάψουλας στο εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος όπως και το ρωσικό T-14 Armata.

Στο πύργο που υπάρχει συγκρότημα ηλεκτροπτικών αισθητήρων για τον εντοπισμό την παρακολούθηση και εγκλωβισμό των στόχων από το πλήρωμα, το οποίο θα βρίσκεται προστατευμένο στην ειδική κάψουλα.

Το άρμα М-20UP-1 θα διαθέτει ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης επιτρέποντας την μείωση της απώλειας ενέργειας και την μείωση του ίχνους του άρματος.

Όπως αναφέρουν σερβικές πηγές για την ολοκλήρωση του άρματος από νέους αλλά και βετεράνους μηχανικούς που είχαν συμμετάσχει στην ανάπτυξη του γιουγκοσλαβικού άρματος μάχης Μ-84 απαιτήθηκαν οκτώ μήνες.

Το όχημα που αναπτύσσεται για το М-20UP-1 θα αποτελέσει την βάση για την σχεδίαση και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων του Σερβικού Στρατού στο μέλλον.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.