Αυτό είναι το ρωσικό άρμα μάχης Τ-14 Armata

Οι πρώτες, όπως φαίνεται, φωτογραφίες της τελικής διαμόρφωσης του νέου ρωσικού άρματος μάχης Τ-14 Armata δημοσιεύτηκαν σε ρωσικές ιστοσελίδες πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τις δοκιμές για την “Παρέλαση της Νίκης” η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 9 Μάιου.

Όπως φαίνεται στις δύο φωτογραφίες, το νέο ρωσικό άρμα μάχης είναι καλυμμένο με ύφασμα, ώστε να μην μπορούν να διακριθούν οι λεπτομέρειες του πύργου και του εξοπλισμού που αυτός φέρει.

ARMATA

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν σε ρωσικές ιστοσελίδες και μεταφράστηκαν από στρατιωτικούς αναλυτές του Foreign Military Studies Office του Αμερικανικού Στρατού, το Τ-14 Armata έχει μέγιστο βάρος 48 τόνους, ώστε να μπορεί να διασχίζει ακόμη και τις πιο μικρής αντοχής γέφυρες της ρωσικής επικράτειας, είναι εξοπλισμένο με τον νέο 12 κύλινδρο σχήματος Χ κινητήρα ντίζελ με αεροσυμπιεστή τύπου A-85-3A, ο οποίος αποδίδει 1.500 ίππους και με ένα κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων που επιτρέπουν στο όχημα να κινείται με μέγιστη ταχύτητα στο οδόστρωμα 80-90 χλμ/ώρα και να επιτυγχάνει εμβέλεια άνω των 500 χλμ.

ARMATA ENGINE

Ο νέο ρωσικός κινητήρας είναι ιδιαίτερα συμπαγής και μικρός σε διαστάσεις, ενώ απαιτούνται μόλις 30 λεπτά για την αντικατάστασή του.

Επιπλέον για την οικονομικότερη λειτουργία του άρματος το Τ-14 διαθέτει και βοηθητικό κινητήρα για την παροχή ενέργειας ενόσω το όχημα είναι σταματημένο και δεν χρειάζεται να λειτουργεί ο κινητήρας ντίζελ A-85-3A.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες το άρμα διαθέτει τριμελές πλήρωμα, οδηγό, πυροβολητή και αρχηγό, οι οποίοι κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, στο εμπρόσθιο τμήμα του σκάφους, εντός μιας ειδικής προστατευμένης κάψουλας κατασκευασμένης από χάλυβα τύπου 44S-SV-SH, η οποία είναι απομονωμένη από το υπόλοιπο σκάφος, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες απωλειών στο πλήρωμα από πλήγμα στο κεντρικό τμήμα του σκάφους όπου βρίσκονται τα πυρομαχικά, το σύστημα τροφοδοσίας του πυροβόλου και το πυροβόλο.

Το πλήρωμα διαθέτει κάμερες υψηλής ευκρίνειας πορείας και οπισθοπορείας, ενώ ο αρχηγός διαθέτει ένα υπερυψωμένο πανοραμικό συγκρότημα αισθητήρων και περισκοπίου τοποθετημένο στο πίσω μέρος του πύργου.

ARMATA US

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες φωτογραφίες, το σκάφος διαθέτει πλάγια πρόσθετη θωράκιση, ειδική γρίλια προστασίας στο σκάφος, στο σημείο όπου βρίσκεται η εξάτμιση του κινητήρα, ενώ όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί αναλυτές η θωράκιση του η οποία περιλαμβάνει επίπεδες πλάκες από σύνθετο υλικό (κεραμικά μεικτού οξειδίου τρίτης γενιάς υψηλής σκληρότητας), με εξωτερικές επιφάνειες και εσωτερικές συγκρατήσεις από χάλυβα 44S-SV-SH ισοδυναμεί με 900 χλστ Ομοιογενούς Χυτού Χάλυβα (RHA, Rolled Homogenous Armor).

Επιπλέον το άρμα διαθέτει σύστημα ενεργής προστασίας Afganit με 8 βλήματα άμεσου πλήγματος κατά επερχόμενων αντιαρματικών πυραύλων που ελέγχονται από ραντάρ χιλιοστομετρικού μήκους κύματα, καθώς και ενσωματωμένη εκρηκτική θωράκιση τύπου Kaktus.

Τέλος το άρμα διαθέτει ενεργό σύστημα προστασίας από νάρκες.

Σημαντικό ρόλο δε στην αύξηση της επιβιωσιμότητας του στο σύγχρονο πεδίο της μάχης έχει η μικρή του μετωπική επιφάνεια του πύργου, καθώς και το γεγονός ότι ο πύργος είναι πλήρως αυτόνομος από το υπόλοιπο σκάφος και είναι τηλεχειριζόμενος.

ARMATA GUN

Ο κύριος οπλισμός του άρματος είναι το πυροβόλο λείας κάνης των 125/48 χλστ τύπου 2A82, το οποίο επιτυγχάνει ταχύτητα στομίου 1.880 μέτρα/δευτερόλεπτο με πυρομαχικά APFSDS.

Το πυροβόλο τροφοδοτείται από ένα αυτόματο σύστημα το οποίο περιέχει 32 έτοιμα για βολή πυρομαχικά, το οποίο βρίσκεται προστατευμένο στο κέντρο του σκάφους, ενώ 12 ακόμη βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο κατά πάσα πιθανότητα στο πίσω τμήμα του πύργου, έτοιμα να αναπληρώσουν τα πυρομαχικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Το πυροβόλο χάρις στο αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να βάλει 10-12 βλήματα το λεπτό και να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση 5 χλμ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους με εμβέλεια 8 χλμ.

Επιπλέον του κυρίου πυροβόλου το Τ-14 Armata εκτιμάται ότι διαθέτει ένα ακόμη πυροβόλο των 30 χλστ ενσωματωμένο στην δεξιά πλευρά του πύργου το οποίο εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να πλήξει χερσαίους, υπερυψωμένους και εναέριους στόχους.

armata_100415_3

Όπως φαίνεται από την φωτογραφία ο μακρόστενος πύργος στο πίσω τμήμα του παρουσιάζει ένα κοίλωμα στην δεξιά πλευρά του, στο οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται το εν λόγω τηλεχειριζόμενο πυροβόλο.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα συστήματα του Τ-14 Armata το Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) του κύριου πυροβόλου προέρχεται από το ΣΕΠ Kalina του άρματος μάχης T-90MS και συνεργάζεται με ένα σύγχρονο Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ρωσικά ΜΜΕ το κόστος του Τ-14 Armata υπολογίζεται να φτάσει τα 5 εκατ. δολάρια, σαφώς πιο ακριβό από το T-90MS το οποίο κοστίζει περίπου 3,7 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να κατασκευαστούν 500 μονάδες, ενώ όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές στην παρέλαση της 9ης Μαΐου θα παρουσιαστούν 12 συνολικά άρματα μάχης αυτού του τύπου.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.