Αυτό που επιδιώκει η Τουρκία δεν θα το πάρει με την κατάρριψη μερικών αεροσκαφών της

«Η αντίδραση της Ελλάδας είναι μονόδρομος, και σε αυτή την περίπτωση η αποφασιστικότητα θα κρίνει την στάση των Συμμάχων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Οι τελευταίοι αν και έχουν τον «εμφύλιο» τους σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, φαίνεται πως η σκληρή στάση της Ελλάδας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους «Τουρκόφιλους. Τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε όλους τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ρώσους. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί αμφισβητηθεί. Μένει να αποδειχθεί αν η Ελλάδα έχει απειλήσει με το πιο δυνατό της όπλο έναντι της Τουρκίας, έναν τοπικό, σύντομο ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα πλήξει την Ελλάδα θα στείλει την Τουρκία σε ημερομηνίες του 1913»

Η παραπάνω παράγραφος είναι από  άρθρο του Viadiplomacy (5/3) με τίτλο Η Διπλωματία φτάνει στο τέλος της – Η Ελλάδα ενημέρωσε Συμμάχους και «Συμμάχους» . Είχε προηγηθεί όμως ένα ακόμα πιο σαφές μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο κατά την συνάντηση τους στην Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Τότε μέσω των καναλιών επικοινωνίας των δύο χωρών, είχε φτάσει στον Ερντογάν σαφές μήνυμα, η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει ανοιχτά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ένα μήνα μετά ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον. Στην επίσκεψη αυτή η Αμερικανική πλευρά, ειδικά αυτή που πιέζει για σκληρή στάση προς την Ρωσία και ανάδειξη Ελλάδας – Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο ως πιο φερέγγυες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενημερώθηκε από την Ελληνική αντιπροσωπεία ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αποφασιστικά.

Λίγες ημέρες πριν την ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών προς όλους τους Πρέσβεις στην Ελλάδα, η Τουρκία στέλνει ένα κύμα μεταναστών στις Καστανιές Έβρου, με την Ελλάδα να δείχνει την αποφασιστικότητα αυτή.

Αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας της χώρας που καταγράφηκε πριν λίγες ημέρες και στο Αιγαί. Η πορεία των συγκρούσεων σε Λιβύη και Συρία, ο Covid-19, αλλά κυρίως, η απόδειξη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να στηρίξει σε δύσκολες στιγμές τις υποσχετικές που έδωσε στους ακραίους μουσουλμάνους της Συρίας και της Αφρικής, περιόρισε τον χρόνο του Ερντογάν ψάχνοντας την λύση που θα του στοιχίσει λιγότερο, ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Και η Ελλάδα πολύ σοφά πράττει και δεν δίνει αυτό που επιδιώκει η Τουρκία, την αντίδραση κάτω από πίεση και την κατάρριψη κάποιων αεροσκαφών που θα οδηγούσε τις δύο χώρες στο ίδιο τραπέζι, και μάλιστα, υπό ίσους όρους.

Η Ελλάδα αν θα αντιδράσει, και για αυτό δουλεύουν οι εμπειρότατοι διπλωμάτες και ικανότατοι αξιωματικοί, θα φέρει τρία καίρια χτυπήματα στην Τουρκία. Το πρώτο θα είναι Διπλωματικό, και ήδη το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό, τόσο με τις τελευταίες ανακοινώσεις χωρών όπως του Ισραήλ, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, τόσο με τις κυρώσεις και τα ψηφίσματα της Ε.Ε, αλλά και με την σκληρή στάση στις τηλεδιασκέψεις, όπως αυτή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην πρόσφατη των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, και του Νίκου Δένδια σε αυτή των υπουργών εξωτερικών.

Το δεύτερο θα είναι στρατιωτικό. Η Τουρκία δεν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο, εξάλλου το επιδιώκει. Αυτό που τρέμει στην Ελληνική αντίδραση είναι ένας σύντομος αλλά ολοκληρωτικός πόλεμος. Και αυτό που φοβάται ακόμα περισσότερο σε έναν τέτοιο πόλεμο είναι η κατάληξη του ναυτικού της. Αλήθεια, που είναι οι μονάδες του Τουρκικού Ναυτικού όταν τα F-16 κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά;. Θεωρεί κάποιος ότι η Ελληνική πολεμική αεροπορία, τα υποβρύχια και οι μονάδες επιφανείας θα αντιδράσουν στις υπερπτήσεις; Γιατί υπάρχει εξάλλου η πιο ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Και το τρίτο θα είναι στην Τουρκική κοινωνία. Αν η Ελλάδα αντιδράσει με τον παραπάνω τρόπο, δυναμικά, σήμερα που μιλάμε η Τουρκία θα υποστεί μια τέτοια ήττα που δεν θα μπορεί να την διαχειριστεί η ίδια της η κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει μάθει από τα σχολικά της βιβλία ότι τα νησιά του Αιγαίου καταλήφθηκαν από τους Έλληνες, ότι η Μακεδονία και το σπίτι του Κεμάλ το ίδιο, και άλλες πολλές τέτοιες σελίδες.

Αυτή λοιπόν η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν θα ξεπλυθεί με μερικά αεροσκάφη, και οι φίλοι της είτε θα την προστατέψουν, είτε τα συμφέροντα τους σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο θα κινδυνέψουν

ViaDiplomacy Newsroom