Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός σε βάρκα με δύο πτώματα σκοτώνει τρείς Τούρκους Ακτοφύλακες

Ένα πραγματικά περίεργο περιστατικό με τρείς Τούρκους Ακτοφύλακες νεκρούς και ένα τραυματία έλαβε χώρα χτες 22 Μάιου το πρωί στα ανοικτά της παραθαλάσσιας τουρκικής πόλης Samandağ στην επαρχία Hatay κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bosphorous Naval News και άλλα Τουρκικά ΜΜΕ, χτες το πρωί Τούρκος ψαράς ενημέρωσε την Ακτοφυλακή της πόλης Samandağ ότι σωσίβια λέμβος με δύο νεκρούς εντοπίστηκε σε απόσταση 3 χλμ από τις ακτές.

Ένα από τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής εστάλη να διερευνήσει την πληροφορία. Όταν το περιπολικό σκάφος έφτασε στο στίγμα που είχε δώσει ο ψαράς, προσπάθησε σε συνεργασία με τον Τούρκο ψαρά να ρυμουλκήσει τη λέμβο προς την ακτή, μέσα στην οποία όντως υπήρχαν δύο νεκροί.

Κατά την διαδικασία της ρυμούλκησης, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν κρυμμένος μέσα στη λέμβο, εξερράγη με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρείς Τούρκοι Ακτοφύλακες και να τραυματιστεί ο ψαράς που είχε εντοπίσει την λέμβο.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή η προέλευση της λέμβου, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για τα δύο πτώματα που βρέθηκαν μέσα σε αυτή.

Εκτιμάται ότι τα δύο πτώματα μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό, τοποθετήθηκαν μέσα στην λέμβο και αφέθηκαν στην θάλασσα να παρασυρθούν από τα ρεύματα. Σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο στόχος ήταν η Τουρκική Ακτοφυλακή ή κάποιο άλλο πλοίο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η θαλάσσια περιοχή της επαρχίας Hatay έχει στρατηγική σημασία διότι βόρεια της πόλης Samandağ, η οποία απέχει μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, βρίσκονται οι τερματικοί σταθμοί φόρτωσης των αγωγών πετρελαίου Baku-Ceyhan και Kirkuk-Ceyhan, όπου δεκάδες τάνκερ κάθε χρόνο προσεγγίζουν τον κόλπο της Αλεξανδρέττας για να φορτώσουν τον μαύρο χρυσό του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράκ.

Εάν τελικά οι εκτιμήσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής επαληθευτούν δηλ ότι η συγκεκριμένη λέμβος λειτούργησε ως μια παρασυρόμενη «νάρκη» στην οποία είχαν τοποθετηθεί πτώματα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Αρχών ή κάποιου παραπλέοντος πλοίου, τότε πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως περιστατικό αυτού του είδους που έχει καταγραφεί  το οποίο στοίχισε την ζωή σε τρείς Τούρκους Ακτοφύλακες

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.