Αυξημένος κατά 10,4% ο Κυπριακός αμυντικός προϋπολογισμός για το 2017

Αυξημένος κατά 10,4% είναι ο κυπριακός αμυντικός προϋπολογισμός για το 2017 σε σχέση με το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου της χώρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2017 φτάνει τα 352 εκατ. ευρώ είναι δηλαδή αυξημένος σε σχέση με το 2016 κατά 33,1 εκατ. ευρώ λόγω των δαπανών πρόσληψης των συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ), οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Να σημειωθεί πως το κεφάλαιο «Αμυντική Θωράκιση», που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό θα συζητηθεί σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας.

Για τους ΣΥΟΠ, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας είπε πως το 99% των όσων ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους στα ΚΕΝ την ολοκλήρωσε επιτυχώς. Είπε ακόμη ότι διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί ότι δεν θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον.

Κατέστησε όμως σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κληρωτοί στρατιώτες που υπηρετούν σε διαφορετικές περιοχές απ` ότι διαμένουν δεν θα μεταφερθεί στους ΣΥΟΠ.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε σε προστιθέμενη αξία από την πρόσληψη των ΣΥΟΠ αλλά και στην ποσοτική βελτίωση που επέρχεται γιατί μέσα από τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, η δύναμη της Εθνοφρουρά θα αυξηθεί.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.