Η Άγκυρα θα αμφισβητήσει τα σύνορα του Ιράκ μετά το κουρδικό δημοψήφισμα;

Aνοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Βόρειο Ιράκ φαίνεται να αφήνει η Άγκυρα στο πλαίσιο των αντιποίνων για την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο Βόρειο Ιράκ να προχωρήσει στο σημερινό (Δευτέρα) δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η τουρκική κυβέρνηση «προτίθεται να εφαρμόσει και να επιταχύνει ορισμένα μέτρα ασφαλείας». Βάσει αυτών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε στις 22 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ το 1926 και το 1946, οι οποίες περιλαμβάνουν συμφωνίες για το απαραβίαστο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, «θα συζητηθούν διεξοδικά στη διεθνή σκηνή».

Η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή τις κυρώσεις που σχεδιάστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την προτεραιότητα να είναι, σε πρώτη φάση, η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, καθώς και η άσκηση έντονης διπλωματικής πίεσης στην κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί.

«Το δημοψήφισμα του KRG για την ανεξαρτησία απειλεί άμεσα την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και είναι ένα σοβαρό λάθος που απειλεί την πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, καθώς και την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» είχε ανακοινώσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από διμερείς και διεθνείς συμβάσεις σε περίπτωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος».

Οι υπουργοί πιστεύουν ότι περίπου το 70% όλων των εξωτερικών αναγκών στο βόρειο Ιράκ καλύπτονται από την Τουρκία, οπότε το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει τη συνοριακή πύλη του Χαμπούρ, κάτι που ήδη έγινε, και να παγώσουν οι εξαγωγές εάν το δημοψήφισμα προχωρήσει. Οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από την KRG θα παγώσουν, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά το εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας.

Η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης να επιταχύνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να πιέσει το Ιράν και την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να ζήτησε από τον ομόλογό του του Ιράν Χασάν Ρουχανί σε επικοινωνία τους αργά το βράδυ της Κυριακής να κλείσει επίσης τα συνοριακά περάσματα και να παγώσει τις εμπορικές συναλλαγές με το KRG, ενώ το θέμα θα συζητηθεί ευρέως κατά την επερχόμενη επίσκεψή του στο Ιράν στις 4 Οκτωβρίου.

 

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/356039/i-agura-tha-amfisvitisei-ta-sunora-tou-irak-meta-to-kourdiko-dimopsifisma/#ixzz4tglivodq

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.