Αγορά νέων πλοίων: Το Άρθρο 2 της Συμφωνίας η Ενδιάμεση Λύση των Γάλλων

Η Γαλλία και η Ελλάδα υπέγραψαν ένα μεγάλο αμυντικό σύμφωνο την Τρίτη που περιλαμβάνει δεσμεύσεις από την Αθήνα για την αγορά τριών γαλλικών πολεμικών πλοίων, με επιλογή για το τέταρτο.

«Οι χώρες μας κάνουν το πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι δείγμα εμπιστοσύνης και ποιότητας γαλλικής παραγωγής», πρόσθεσε ο Μακρόν. Η συμφωνία αγγίζει τα 2 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 – 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφεραν άτομα κοντά στο θέμα, με λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο ανά φρεγάτα, σύμφωνα με άλλες πηγές.

Το γραφείο του Γάλλου Προέδρου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να παρέχουν αμοιβαία στρατιωτική υποστήριξη χρησιμοποιώντας σε περίπτωση εισβολής στα εδάφη τους, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου που είδε το Bloomberg.

Σύμφωνα με την πληροφορία, το Άρθρο 2 της Συμφωνίας αναφέρει «Τα μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεση τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με την χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τους δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»

ViaDiplomacy Newsroom