Αιφνιδιαστικές επισκέψεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και του διαδόχου του Αμπού Ντάμπι στην Αίγυπτο

Τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ όσο και ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι,  έφτασαν στην Αίγυπτο για τριμερείς συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μπένετ στην Αίγυπτο όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναφέρθηκε από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο αργότερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM είπε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι και ηγέτης των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (MBZ) βρισκόταν επίσης στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα για συνομιλίες με τον Σίσι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Σίσι, Μπασάμ Ράντι, επιβεβαίωσε την επίσκεψη, η οποία, σύμφωνα με την WAM, αποσκοπούσε στην «προώθηση της συνεργασίας σε όλα τα μέτωπα προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους».

Ο διάδοχος του Άμπου ΝτάμπιZ και ο Σίσι «εξέτασαν θέματα ενδιαφέροντος και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή» και τόνισαν «τη σημασία της ενίσχυσης της αραβικής αλληλεγγύης ενόψει των κοινών προκλήσεων», ανέφερε η WAM, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίσκεψη του Μπένετ.

Ωστόσο, πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τρεις ηγέτες συζητούσαν αναφορές ότι το Ιράν και οι δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι κοντά σε μια συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ο Μπένετ είναι σθεναρά αντίθετος στη συμφωνία μεταξύ του μεγάλου εχθρού του Ισραήλ, Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη ήταν κοντά σε συμφωνία για την αποκατάσταση της συμφωνίας.

«Είμαστε κοντά σε μια πιθανή συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις στις 16 Μαρτίου. «Πιστεύουμε ότι τα υπόλοιπα ζητήματα μπορούν να γεφυρωθούν».

Ο Μπένετ απηύθυνε έκκληση στον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να μην αφαιρέσει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν από τη μαύρη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων ως μέρος μιας ανανεωμένης συμφωνίας.

Το Ιράν την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι υπάρχουν μόνο δύο τελευταία ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν πριν συμφωνήσει να αποκαταστήσει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) που αποσκοπεί στην αποτροπή της Τεχεράνης από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Τα εκκρεμή ζητήματα, σύμφωνα με πηγές κοντά στις συνομιλίες, είναι οι απαιτήσεις του Ιράν για «οικονομικές εγγυήσεις» σε περίπτωση που μια μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση αλλάξει τη στάση της και καταργήσει τη συμφωνία, όπως έκανε ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018, και ότι η Ουάσιγκτον αφαιρεί τον επίσημο χαρακτηρισμό της τρομοκρατικής ομάδας για τους Φρουρούς του Ιράν.

Οι άμεσες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες στην αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη μεταξύ Ιράν, Κίνας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας. Οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν έμμεσα.

Την Κυριακή, ο Μπένετ κατήγγειλε τις προσπάθειες να υπογραφεί μια ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία «με κάθε κόστος».

ViaDiplomacy Newsroom