Αϊτή: Πρώην πληροφοριοδότης της DEA ένας εκ των δραστών της δολοφονίας Μοΐζ

Ένας από τους Αϊτινό-Αμερικανούς άνδρες που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή τους στη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο παρελθόν ένας πληροφοριοδότης της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Οι αρχές της Αϊτής συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα δύο Αϊτινό-Αμερικανούς άνδρες, τον Ζοζέφ Βενσάν, 55 ετών και τον Τζέιμς Σολάζ, 35 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ομάδα των ενόπλων που εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του Μοΐζ, σκότωσαν τον πρόεδρο και τραυμάτισαν σοβαρά τη σύζυγό του. Στην ομάδα αυτή μετείχαν και 26 Κολομβιανοί που, σύμφωνα με πηγές του κολομβιανού στρατού, πέρασαν στην Αϊτή από τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο αξιωματούχος της DEA, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αρνήθηκε να πει ποιος από τους δύο άντρες ήταν πληροφοριοδότης.

«Ένας από τους υπόπτους της δολοφονίας του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν μια εμπιστευτική πηγή της DEA», δήλωσε με mail ο αξιωματούχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος επικοινώνησε με την DEA μετά τη δολοφονία και η υπηρεσία τον παρότρυνε να παραδοθεί. «Αυτά τα άτομα δεν ενεργούσαν για λογαριασμό της DEA».

Ο ύποπτος δεν ήταν ενεργός πληροφοριοδότης τη στιγμή της δολοφονίας, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ένας τρίτος Αϊτινό-Αμερικανός, ο Κρίστιαν Εμανουέλ Σανόν συνελήφθη την Κυριακή από τις αρχές της Αϊτής, οι οποίες τον κατηγορούν ως εγκέφαλο της επίθεσης.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διερευνούν γιατί οι Αϊτινό-Αμερικανοί άνδρες ενδέχεται να συμμετείχαν στη δολοφονία Μοΐζ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ViaDiplomacy Newsroom