Ακάρ: Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελλόριζο – Πάμε στις ΗΠΑ για να αγοράσουμε F-16

Σε έντονο τόνο ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ το πρωί της Τρίτης και λίγο πριν την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, που έχει προγραμματιστεί να βγει σήμερα στην ανοιχτή θάλασσα.

Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, ο Ακάρ αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία. Πρόκειται δηλαδή για απόταση που μπορούν να κολυμπήσουν οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών. 

«Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ.

Πάντως όσον αφορά τις σχέσεις με την Αθήνα, ο Ακάρ υποστήριξε ότι παρά τις κινήσεις της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, η Άγκυρα διατηρεί τις εκκλήσεις για διάλογο και διαπραγμάτευση. «Η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε “η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση”, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί. Ποτέ δεν παραβιάσαμε», είπε. 

Πάμε στις ΗΠΑ για να αγοράσουμε F-16

Τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα στις ΗΠΑ για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροπλάνων F-16, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Οι συνομιλίες για την απόκτηση των F-16 συνεχίζονται. (…) Έχουμε μια συνάντηση στις 15 Αυγούστου: προσκληθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια διάσκεψης στην Άγκυρα χωρίς να διευκρινίσει ποιος έκανε την πρόσκληση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως συνεχίζει να απορρίπτει τους όρους που τέθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο για να πραγματοποιηθεί η πώληση των αεροσκαφών αυτών στην Τουρκία: οι αμερικανοί βουλευτές απαιτούν από την Άγκυρα να απέχει από οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ελλάδας και ιδιαίτερα να μην παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτούς τους όρους. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», πρόσθεσε ο Ακάρ.

ViaDiplomacy Newsroom